På måndagskvällen stod det klart att Teslas och SpaceX vd Elon Musk köper Twitter för omkring 44 miljarder dollar. Hos många väcks nu förhoppningen om att Twitter ska kunna återgå till att vara en plattform för alla, även konservativa och oliktänkande.

”Yttrandefrihet är grunden för en fungerande demokrati, och Twitter är en digital mötesplats där saker som är viktiga för mänsklighetens framtid diskuteras”, skriver Musk i ett utspel på Twitter.

Han har nu för avsikt att göra plattformen bättre med bland annat nya funktioner och ett bättre skydd mot spam och falska konton.

LÄS ÄVEN: Musk retar Twitter efter att ha blivit storägare

Liksom andra stora it-jättar som Facebook har Twitter ägnat sig åt systematisk censur och avstängningar av icke politiskt korrekta med före detta president Donald Trump som kanske det främsta exemplet. Nu tänds hoppet hos många om att Trump med flera ska kunna återvända och att plattformen ånyo ska kunna bli en plats där olika åsikter tillåts, även konservativa.

Enligt källor ska köpet ha orsakat rabalder både på och utanför Twitter med många vänsterprofiler som är rasande och lovar att ”lämna Twitter”. Man ger heller inte mycket för yttrandefriheten.