Elon Musk, VD för Tesla och Space X, skickade igår kväll svensk tid upp sin egen bil, en Tesla Roadster, under den första uppskjutningen av Space X raket Falcon Heavy. Siktet var inställt på planeten Mars omloppsbana, men enligt Musk kommer bilen istället hamna i Asteroidbältet.

Gårdagens uppskjutning av den första Falcon Heavy-raketen beskrivs som en succé. Två av de tre bärraketerna återvände till basen och landade som planerat. Den tredje bärraketen misslyckades emellertid med den planerade landningen på en pråm ute i Atlanten. Istället kraschade den i vattnet efter att raketmotorn inte startats som den skulle inför landningen.

I och med uppskjutningen övertar Falcon Heavy platsen som världens mest kraftfulla rymdraket som är i drift. Den platsen innehades tidigare av United Launch Alliance Delta IV Heavy. Falcon Heavys lyftkraft är en faktor två kraftigare än Delta IV Heavy räknat i massan på den nyttolast som kan tas med upp i rymden.

Tesla i rymden

Ombord på Falcon Heavy-raketen finns Elon Musks egen bil – en körsbärsröd Tesla Roadster. Det är den första bilmodellen från Tesla och byggdes åren 2008 till 2012. När Musk förra året tillkännagav att han tänkte skicka upp sin egen bil i rymden var det många som trodde att han inte menade allvar.

Roadstern monterades inför uppskjutningen lutad bakåt på så sätt att bilens tyngdpunkt inte påverkar raketens massfördelning. Igår kväll och under natten har Space X och Elon Musk direktsänt video från bilen som visar bilen ute i rymden. I bilens förarsäte syns en docka utklädd till astronaut.

Mindre än en halvtimme efter att Falcon Heavy-raketen lyft från Cape Canaveral i Florida tändes raketmotorn på rymdfarkostens andra steg under 30 sekunder för att därigenom skicka den i en elliptisk bana i riktning mot planeten Mars omloppsbana runt solen.

Elon Musk konstaterar på Twitter att Falcon Heavy-raketen nu befinner sig i en bana som med råge överstiger Mars omloppsbana. Hans Tesla Roadster kommer därför passera Mars och hamna i asteroidbältet, 2,6 gånger längre bort från solen än jordens omloppsbana, innan den återvänder mot jorden.

View from SpaceX Launch Control. Apparently, there is a car in orbit around Earth. pic.twitter.com/QljN2VnL1O

— Elon Musk (@elonmusk) February 6, 2018

Målet: Mars

Ambitionen med Falcon Heavy är att utveckla en rymdraket som gör det möjligt för människor att i framtiden ta sig till Mars. I sin nuvarande konfiguration kan Falcon Heavy placera en nyttolast på upp till 16 800 kilogram i en bana mot den röda planeten.

Om man istället tänker sig ett scenario där komponenter och bränsle till en rymdraket skickas upp etappvis till en omloppsbana runt jorden för att där monteras ihop till en raket som kan skickas till Mars så har Falcon Heavy en lyftkapacitet på hela 63 800 kilogram till omloppsbana runt jorden. Det är en mer än dubbelt så stor lyftkapacitet som rymdfärjorna hade på sin tid.

Varje uppskjutning kostar dock stora summor pengar och för att få ned kostnaderna har Space X utvecklat en teknik för att landa och återvinna bärraketerna efter varje uppskjutning. Samtliga tre bärraketer som användes vid premiäruppskjutningen av Falcon Heavy igår hade återvunnits från tidigare uppskjutningar.