Faksimil Facebook / Twitter

Inrikes

Elpriserna höjs ytterligare i höst – redan på rekordnivå

Publicerad 9/25/2021
Annons

Elpriserna i södra Sverige ligger på rekordnivå sedan regeringen på Miljöpartiets initiativ stängt ned stora delar av kärnkraften i förtid. Nu flaggas det för ytterligare prishöjningar under hösten. Den omedelbara anledningen uppges vara att det brittiska elnätet kopplas till det nordiska.

Elproduktionen måste vara lika stor som elanvändningen annars slutar systemet att fungera, vilket leder till elavbrott. Hälften av de tolv svenska kärnkraftsreaktorerna är idag tagna ur drift och Sverige förlitar sig alltmer till andra alternativ. Enorma summor investeras i vindkraft, som trots kraftiga subventioner ofta går med förlust.

Oljekraftverket i Karlshamn, vars uppgift officiellt är att användas som effektreserv, har under sensommaren haft den högsta produktionsnivån på tio år med stora miljöpåverkande utsläpp som följd, något Samnytt tidigare rapporterat om. Det finns heller inga indikationer om att oljeförbränningen kommer att minska under hösten.

LÄS ÄVEN: Grön el otillräcklig – nu eldar Sverige olja för fullt

”Otroligt höga priser”

Torbjörn Larsson är presschef på Uniper Sverige som äger Karlshamnsverket och förklarar att det i princip råder nödläge när verket tas i drift.

– Det har att göra med att vi har en bristsituation i södra Sverige. När Karlshamnsverket budas in på den nordiska elmarknaden så är det i regel som den sista anläggningen. Det är ju en indikation på den bristsituation som vi har.

Enligt Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät, beror prisökningen på att Sverige lagt ner planerbar kraft, som kärnkraft och värmeverk. Detta har ´ tvingat in Sverige i en beroendeställning till andra länder för att kunna förse de södra delarna av landet med elektricitet.

Nu hotar ytterligare prishöjningar. Den brittiska elmarknaden ska nämligen kopplas ihop med den nordiska och där ligger elpriserna dubbelt så högt, rapporterar SVT.

– England har otroligt höga priser just nu. Det kommer då få en påverkan även här i Norden, priserna kommer att stiga i Sverige och Norge, säger Pontus de Maré.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord för elpriset – vintern spås bli ’väldigt, väldigt dyr’

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons