kraftledning-elpris-plånbok

Dmitry Makeev, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Ekonomi

Elpriset rusar igen – upp 388 procent

Publicerad 2/22/2022
Annons

På tisdagen rusar elpriserna uppåt igen. En av anledningarna är att kärnkraftverket Oskarshamn 3 tagits ur drift en dryg vecka samtidigt som det blåser för lite.

På tisdagen rusar elpriserna rakt uppåt igen både i norr och söder.

I Svealand och Götaland stiger priset på en kWh från 66,6 öre på måndagen till 120 öre, det högsta sedan första dagarna i februari.

Även i de nordligaste delarna stiger elpriset rejält, från 16,7 öre på måndagen till 81,6 öre på tisdagen – en ökning på 388 procent.

Blåser för lite

Som faktorer bakom prishöjningen anges avtagande vind, högre priser på kontinenten, kyligare väder och att Oskarshamn 3 samtidigt är taget ur drift en dryg vecka.

– Det leder till minskad kärnkraftsproduktion men även till att Svenska Kraftnät minskar överföringskapaciteten för att säkerställa driftsäkerheten. Det innebär att främst elområde 4 men också elområde 3 kommer få större påverkan av den europeiska prisbilden med ökad sannolikhet för högre elpriser, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elbolaget Bixia, till Dagens industri.

– Vi har troligtvis veckans högsta pris i morgon tisdag, därefter tilltar vinden i Nord Pool-området igen. Nya lågtryck är på väg in med mildare temperaturer som dämpar elanvändningen, säger Johan Sigvardsson.

Ukraina påverkar

Även situationen i Ukraina kan påverka enligt Sigvardsson.

– Energifrågan är bred. En invasion skulle få konsekvenser för leveranser av både olja, gas och kol där Ryssland är stora exportörer. Dessa marknader har till viss del prisat in en invasion, även om det brukar bli rally om/när det blir realitet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons