Den tidigare sverigedemokraten Elsa Widding, som valt att sitta kvar i riksdagen som så kallad politisk vilde, menar att två liberala ministrars uttalanden om henne är osanna. Därför anmäler hon dem nu till Konstitutionsutskottet.

I början av maj meddelade Elsa Widding att hon lämnar Sverigedemokraterna men sitter kvar i riksdagen, detta efter att hon upplevt att hon inte fått tillräckligt med stöd av partiet efter anklagelser mot henne.

LÄS ÄVEN: Elsa Widding lämnar SD – sitter kvar i riksdagen

Anklagelserna handlade om en konferens i Norge som hon deltagit i där även ”klimatförnekare” och ”konspirationsteoretiker” skulle varit med. Uppgifterna kom från den vänsterextrema organisationen Expo.

Widding har motsatt sig hur konferensen beskrivits och sagt att hon aldrig närvarat vid någon konferens med koppling till bland annav förintelseförnekelse.

Skadad värdighet

I sin KU-anmälan riktar hon skarp kritik mot Liberalernas partiledare och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och dennes partikollega utbildningsminister Mats Persson.

”Nämnda statsråd har via osanna och pejorativa uttalanden allvarligt skadat Riksdagens anseende och undertecknads värdighet” skriver Elsa Widding enligt Göteborgs-Posten.

Johan Pehrson får kritik för att i en intervju med statstelevisionen ha gett stöd åt Mats Perssons uttalanden i TV4. Där sa han bland annat att Widding ”legitimerar den här typen av konstiga åsikter; att vaccin skulle vara farligt, konspirationsteorier om judar eller för den delen klimatförnekelser”.

Dödshot

Enligt Elsa Widding har ministrarnas uttalanden fått mycket stora konsekvenser både för riksdagen och för henne själv, inklusive dödshot.

Hon anser att ministrarna fört fram ”osanna och tendentiösa påståenden” och förnekar att hon skulle vara en ”faktaförnekare”. Hon hänvisar också till sin bakgrund som civilingenjör, författare av facklitteratur och expert i regeringskansliet under Fredrik Reinfeldts styre.

LÄS ÄVEN: Åkesson om Elsa Widding: ”Inte en bra rekrytering”