Samnytt har tidigare rapporterat om hur Världshälsoorganisationen (WHO) flyttar fram dina positioner och kan omvandlas från ett rådgivande internationellt organ till en överstatlig myndighet med beslutsrätt. Med anledning av det ställde riksdagsledamoten Elsa Widding, tidigare SD men numera partilös, en interpellation till regeringen om vad den gör för att säkerställa att Sveriges demokrati och suveränitet inte på ett oacceptabelt sätt inskränks av förändringarna.

Med anledning av de ökade befogenheter WHO kan komma att få i framtiden om exempelvis en ny pandemin utbryter, ville Widding veta om regeringen gjort något utvärdering av hur organisationens agerande under covid-pandemin bidragit positivt till folkhälsan i Sverige och vad man eventuellt gjorde som var mindre bra eller till och med negativt ur folkhälsosynpunkt.

Vidare ville Widding ha svar på hur regeringen ser på alternativet att Sverige lämnar WHO för att säkerställa självbestämmande och vilka faror, om några, man ser med att organisationens generalsekreterare ges en sådan långtgående makt som har befarats. Inte minst angeläget menade Widding att det är att få utrett om WHO ska ges befogenheter att ingripa i den svenska yttrandefriheten genom att förbjuda vad den anser är “desinformation” om virus och vacciner.

Satt att besvara frågorna var sjukvårdsminister Jakob Forssmed (KD) och det skedde genom ett replikskifte i riksdagen. Han inledde med att redogöra för hur covid-pandemin blottat brister i beredskapen för dylika situationer och att detta föranlett 194 länder att komma överens om att ett nytt fördrag ska tas fram som reglerar WHO:s verksamheter med målsättningen att göra världen bättre rustad för kommande pandemier.

Dementerade överföring av makt

Forssmed dementerade de påståenden som gjorts om att fördraget kvalitativt skulle innebära att sådant som Sverige idag kan besluta om på nationellt nivå flyttas upp till en överstatlig nivå till WHO:s generalsekreterare och dennes stab. Medlemskapet i WHO kommer även framgent att vara av samma slag som det i FN där Sveriges regering och riksdag själv bestämmer om man vill implementera vad det internationella samfundet rekommenderar.

Widding som skrivit inte mindre än tre omfattande interpellationer riktade till olika ministrar upplevde sig inte nöjd med Forssmeds summariska svar och besked och efterfrågade ett antal förtydliganden. Ordet gick därför fram och tillbaka mellan de två innan replikskiftet förklarades avslutat.

Hela replikskiftet kan ses nedan.