bild

info

Partner

En Arktisk Revolution: Nornickel Leder Vägen i FN-Godkänd Urfolksomflyttning

Publicerad 5/27/2023
Annons

I ett djärvt drag som är lika kallt som den arktiska vinden, har det ryska gruvjätten Nornickel klivit ut på isen för att samarbeta med urbefolkningen i Tukhard, en avlägsen arktisk bosättning. Tillsammans med de arkitektoniska trollkarlarna på Wowhaus och Norilsk Development Agency, följer Nornickel en FN-godkänd omflyttningsplan för dessa invånare, som för närvarande bor i en industriell sanitär zon.

Nornickel har tagit taktpinnen i denna plan vid en offentlig konsultation med lokalbefolkningen. Mötets hjärta pulserade av diskussioner om masterplanen för den nya bosättningen, utformningen av husen, och det viktiga samtycket från samhället. Nornickel är ingen novis när det kommer till sådana samtal, och har anordnat tre rundor av samråd med experter på urfolks rättigheter, allt för att se till att rättigheter och möjligheter för lokalbefolkningen hålls i fokus.

Tukhard, en rustik plats vid stranden av Bolshaya Kheta-floden på Rysslands Taimyrhalvön, är hem till många renherdar. Bygden, som skapades på en industriplats på sent 60-tal, är nu under granskning på grund av lagar som förbjuder permanent bosättning i industriella sanitära zoner. För att navigera denna isberg säkrar Nornickel det fria, informerade och förhands samtycket (FPIC) från invånarna innan de flyttar dem ett stenkast bort från sina nuvarande hem.

”Efter en fem månaders maraton av förhandlingar, har vi äntligen brutit isen. Tukhard-invånarna är redo att packa ihop och flytta, men bara under vissa villkor”, sa Vasily Zakharov, Nornickels expert på urfolksengagemang. Bland dessa villkor är möjligheten för invånarna att välja sociala och verktygsinfrastruktur alternativ, ställa krav på utseendet på den nya bosättningen, och säkerställa tillräcklig infrastruktur för renhjordning.

Detta banbrytande omflyttningsprojekt, som helt och hållet bekostas av Nornickel, är på väg att bli guldstandarden för liknande renoveringar av avlägsna bosättningar i det isiga ryska norr. Masterplanen för Tukhard är en hyllning till modernitet samtidigt som den respekterar urfolkens traditionella livsstil.

”Tänk dig en bosättning som smälter sömlöst in i det lokala klimatet och landskapet, där böjda gator skyddar dig från vinden, och samhällets hjärta är bara en fem minuters promenad bort”, sa Oleg Shapiro, medgrundare av Wowhaus. Planen inkluderar också en anlagd sjövall och en brygga vid floden, vilket sätter pricken över i:et till denna pittoreska arktiska fristad.

Den slutliga planen för detta ambitiösa projekt förväntas presenteras i höst, redo för alla ögon som är angelägna om att se framtiden för Tukhard.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons