london
Utrikes

En av tre nyfödda barn till invandrade mammor

Publicerad 7/24/2020
Annons

Inte sedan andra världskriget har kvinnor under 30 fött så få barn i Storbritannien som nu. Samtidigt utgör barn till invandrare en tredjedel av samtliga nyfödda. Det visar ny statistik från myndigheten Office for National Statistics.

Enligt ONS rapport har antalet födslar gått ned i samtliga åldersgrupper i England och Wales med undantag för kvinnor över 40.

Från att ha legat på 1,7 barn per kvinna 2018 sjönk antalet till 1,65 i fjol – en bottensiffra som bara slås av åren 2000, 2001 och 2002.

För att ett land ska kunna upprätthålla sin befolkning krävs 2,1 per kvinna.

Polacker och pakistanier

Nästan 30 procent av de nyfödda är barn till utrikes födda kvinnor, den högsta andelen sedan 1969. Vanligast i denna grupp är polska kvinnor tätt följt av pakistanska. Pakistanier utgör också den största gruppen utrikes födda pappor som fått barn under 2019.

Totalt handlar det om en minskning på 2,5 procent under fjolåret jämfört med 2018. Sedan 2012 ligger nedgången på 12,2 procent.

Några av orsakerna man pekar på är att det blir allt dyrare att uppfostra barn. Likaså är det för många alltför dyrt att bara äga eller hyra en bostad lämplig för en familj vilket gör det svårt för många.

Media påverkar

Men den verkliga fienden i det här fallet är medierna menar författaren Alena Kate Pettitt som förespråkar traditionella familjer. Dessa menar hon glorifierar den barnlösa, arbetande kvinnan och man ger ingen uppmärksamhet till lyckliga, större familjer.

Med tanke på detta är det inte konstigt att yngre generationer hellre söker sig till karriärer och materialism, säger hon.

Samtidigt sägs det att Storbritannien behöver en stor invandring för att det föds alltför få barn. Några incitament till att få upp barnafödandet, som exempelvis Ungern gjort med stor framgång, genomför man dock inte.

LÄS ÄVEN: Frankrike: Franska barn i minoritet i många städer enligt ny statistik

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons