➤ Stockholms citykärna har blivit ett tillhåll för illegala invandrare och så kallade gatubarn som inte sällan lever på kriminalitet.

Polisen varnar för att alla de tusentals i synnerhet afghanska ”ensamkommande flyktingbarnen” som lockades till norra Europa och Sverige under migrantkrisen 2015 kommer att gå under jorden och göra så att skuggsamhället växer där vissa riskerar hamna i missbruk, andra i kriminalitet.

Av de 35 000 påstådda barn som kom till Sverige 2015 var 24 000 afghaner varav många hunnit fylla 18 eller fått åldern uppskriven och fått avslag på asylansökan.

En källa inom polisen säger till Aftonbladet att i Stockholm har Sergels torg och citykärnan blivit ett tillhåll för många av dessa.

LÄS MER: Spricka i regeringen – olika åsikter om amnesti för ‘ensamkommande’

– En del riskerar att drabbas av mental ohälsa. En del riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet. Redan för några år sedan berättade en kille att han blev erbjuden 50 000 kronor av en grovt kriminellt person för att kasta en handgranat mot en fastighet.

Hos vissa växer ett hat mot Sverige.

– En del säger att de vill skada Sverige och svenskarna, det känner att de har blivit lovade en sak och nu har myndigheterna ändrat sig. Allt det här är vi tvungna att hantera, säger polismannen.