Två män, den ene beväpnad kniv, den andre med ett kebebspett, högg under lördagen ihjäl en 19-årig man och sårade 9 andra nära tunnelbanestationen Laurent Bonnevay i Villeurbanne, en förort till Lyon, Frankrike.

Tre av offren uppges vara allvarligt skadade. En 33-årig afghan, Sultan Misrmed Niazi, som inte tidigare var känd för polis eller underrättelsetjänster, har arresterats efter attacken. Polisen jagar den andre misstänkte gärningsmannen.

Motivet bakom attacken är än så länge obekräftat. Vittnen uppger dock att Niazi sagt ”De läser inte Koranen”, en omständighet som pekar i riktning mot att dådet är islamistiskt.

https://twitter.com/Sabrina_Sympa/status/1167876072437739522?s=19

Den 19-åriga mannen som dog i attacken var ursprungligen från Isere och var på väg till musikfestivalen Woodstower på Grand Parc Miribel Jonage nära Lyon.

”Vi måste vänta på slutsatserna från utredningen innan vi kan säga någonting. Vi måste vara mycket försiktiga,” sa Lyon-borgmästaren Gerard Collomb.

Flera av stadens tunnelbanelinjer stängdes omedelbart efter händelsen och ett stort område spärrades av. En polishelikopter har deltagit i sökningen och den franska antiterrorstyrkan RAID är involverad i sökandet.

Attacken skedde vid en busshållplats mitt på dagen. De två gärningsmännen högg vilt mot de som väntade på bussen. Den 19-årige mannen som mördades hade just klivit av bussen då han höggs ner.

Afghanen övermannades av fyra busskonduktörer som lyckades avväpna och hålla kvar honom. Mannen är en 33-årig afghansk medborgare som hade ansökt om asyl i Frankrike och väntade på svar, enligt polisuppgifter.

Det har förekommit ett antal terrorattacker med knivar i Frankrike sedan 2015 – de flesta av dem genomförda av anhängare av Islamiska staten eller Al Qaida. I maj förra året detonerade även en bomb framför ett bageri i centrala Lyon och 14 personer skadades.

https://twitter.com/SharkNewsWires/status/1167845691043000320