År 2020 höjer 61 av landets 290 kommuner skatten. Endast fyra kommer sänka den. Värst ut är Dorotea som nästa år kommer ha hela 35,15 procent i kommunalskatt. Lägst har Österåker som ligger norr om Stockholm med 29,18 procent.
Det är Skattebetalarnas förening som gjort sammanställningen. Totalt sett över alla kommuner höjs kommunalskatten med 9 öre per hundra kronor.
Högsta höjningen sker i Ödeshög där invånarna kommer få betala 1,85 procentenheter med i skatt, tätt följt av Hammarö och Ydre med 1,5 respektive 1,45 procentenheter i höjning.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Cirka två tredjedelar av den lokala skatten går till kommunen och en tredjedel till regionen. Kommunerna ansvarar för stora delar av välfärden medan regionernas största utgift är för sjukvård.
Här är de fem kommuner som får högsta skattehöjningarna:
Källa: Skattebetalarnas förening
Fyra sänker skatten
Endast fyra av landets kommuner sänker skatten:
Lidingö -0,30 till 30,0
Håbo -0,25 till 32,80
Orust -0,25 till 34,59
Skinnskatteberg -0,05 till 33,34
Utöver skatterna finns utjämningssystemet. Beroende på kommunens skattekraft och kostnadsstruktur får man antingen bidrag eller tvingas betala. Exempelvis får Malmö varje år 4-5 miljarder kronor som andra kommuner står för, för att klara av sin ekonomi.
Under 2019 fördelades 124 miljarder inom detta system, där 118 miljarder gick ut i bidrag och 8 miljarder fick betalas av de landsting och kommuner som var bidragsgivare.
“Kan vara effektivare med resurserna”
Enligt Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarnas förening, kan kommuner och regioner vara effektivare med resurserna.
– Allt för ofta växer kostnaderna för kommunala satsningar som går utanför kommunens kärnuppdrag. Det kan handla om expansion av den kommunala tjänstemannaorganisationen eller dyra marknadsföringsaktiviteter för att sätta kommunen på kartan. Det är viktigt att prioritera kärnverksamheten och skala bort det som är mindre viktigt för kommuninvånarna, säger Sofia Linder till Expressen.
Svenskt Näringsliv menar att besparingar på 30-40 miljarder kan göras utan att kvalitén försämras. Ett exempel är Österåker som Linder menar har gjort precis det.
Enligt henne ska den kommunen både ha sänkt skatten och höjt kvaliteten inom välfärdstjänsterna. Sedan 2004 har den kommunen sänkt skatten med tre kronor samtidigt som de lyckats höja kvaliteten i sina välfärdstjänster enligt flera brukarundersökningar.
Invandringen driver kostnaderna
År 2016 varnade SKL för skattechock i kommunerna till följd av invandringen. Så sent som tidigare denna månad konstaterade Annika Wallenskog, chefsekonom på Sverige Kommuner och Regioner (SKR), detta återigen.
– Orsaken är de tunga bördor som stora barnkullar innebär, med kostnader för förskolor och skolor. En del av förklaringen till att barnaskarorna vuxit är den stora flyktinginvandringen för några år sedan.
Kostnadschocken för kommunerna uppmärksammades bland annat av Uppdrag Granskning nyligen där Filipsstad visade går kraftigt back på grund av invandringen.