När den syriska staden Raqqa utropades till den islamska statens huvudstad tog det omvärlden med överraskning. IS hade målmedvetet infiltrerat samhället och långsamt byggt upp sitt inflytande. Nu har IS vaknat till liv igen i den sönderbombade staden.

I en låst artikel i Expressen ställs frågan: ”När ska barnens lekar bli blodigt allvar?” Artikeln handlar om barnen som växer upp i terrorsekten IS tidigare huvudstad Raqqa, i Syrien. Hela deras liv har präglats av krig och det återspeglas i deras lekar. Bland sönderbombade hus leker barnen krigare och kidnappare.

LÄS ÄVEN: IS-terrorister levde på svenska bidragspengar

”Om du inte själv är en varg så blir du äten av vargen”

En nioårig flicka håller sina kamrater i schack med en kulspruta gjord av kartong. Hon ler medan kompisarna håller upp händerna. Sen sätter hon leksaksvapnet mot tinningen på en pojke som ryggar tillbaka.

Spår av kriget syns överallt och alla som intervjuas har upplevt våld på nära håll. Barnen vittnar om hur de sett människor skjutas och sprängas i bitar samt hur äldre bröder rekryterats in i IS. Föräldrarna talar om hur de inte längre klarar av att uppfostra sina barn, de lär sig inte längre läsa och skriva.

En kvinna berättar att: ”I Raqqa brukar man säga att om du inte själv är en varg så blir du äten av vargen”. Hennes bror halshöggs på torget i närheten av där hon nu bor. Familjen fick hämta hans kropp och huvud i en plastpåse på sjukhuset.

SE ÄVEN: Rakt på #25: Är integration av invandrare med klanlojalitet till godo för samhället?

Målmedveten infiltration av samhället

IS erövring av Raqqa beskrivs som en utdragen process, ”en cancer” som spred sig genom staden. ”Steg för steg gifte de in sina medlemmar i noga kartlagda klaner, lokala ledare började försvinna, kidnappas och mördas, en efter en. Spioner betalades för att ta reda på vem som gjorde skumma affärer och kunde utpressas till lydnad. Tills slut föll Raqqa i terroristernas händer som en mogen frukt”.

Tack vare denna förhållandevis subtila form av krigföring kunde staden erövras utan att omvärlden reagerade förrän det var för sent.

Idag lever 90 procent av befolkningen i fattigdom och kriget har skapat en hel generation analfabeter. IS uppges återigen vara aktiva i Raqqa med attentat, mord och kidnappningar.

LÄS ÄVEN: Nya islamiska stater är att vänta – och det snart