biden-syria-bombing

Joe Biden/genrebild. Foto: Gage Skidmore/Qasioun News Agency

Utrikes

En månad efter Trump – nu bombar Biden Syrien igen

Publicerad 2/26/2021
Annons

Trump gick till historien som den ende president på lång tid som inte bara inte startat nya krig eller gett sig in på väpnade konflikter, utan de-eskalerade även USA:s närvaro i olika konflikthärdar. Att inte föra väpnade konflikter runt om i världen var också ett av Trumps uttalande löften. Men några sådana löften gavs aldrig av Joe Biden. Mindre än en månad efter att han tog över presidentskapet har han nu börjat trappa upp de väpnade konfikter – denna gången genom att bomba Syrien.

Det var igår, torsdagen den 25 februari, som Pentagon meddelade att USA har bombat baser i norra Syrien som sägs tillhöra iranska grupper. Attackerna, som godkändes av Biden, träffade flera mål som sägs varit inblandade i en attack den 15 februari mot en bas i norra Irak som ska ha dödat en person och skadat flera andra.

– Operationen skickar ett otvetydigt budskap: President Biden kommer agera för att skydda amerikans och allierad personal, sa Pentagons talesperson John Kirby. Samtidigt har vi agerat medvetet för att de-eskalera den generella situationen i båda östra Syrien och Irak, fortsatte han.

USA:s styrkor i Irak har reducerats skarp sen Trump blev president och är nu bara omkring 2500 och deltar inte längre i stridande insatser med irakiska styrkor mot islamska staten.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons