Barn i slöja

Foto: Akela Photography.

Inrikes

En miljard kronor till radikala islamister från svenska skattebetalare

Publicerad 8/27/2020
Annons

Under de senaste fem åren har ett 50-tal bolag och organisationer med radikala islamister i ledningen tjänat mer än en miljard kronor på affärer med svenska staten och kommuner. Framför allt handlar det om friskolesektorn.

Nyhetsbyrån Siren har kartlagt omkring 550 personer med kopplingar till radikal islamism. Denna visar bland annat att den omstridda Göteborgsbaserade Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, och förskolekooperativet Bilaal, verksamt i flera norrländska kommuner, hör till de bolag som genererat högst affärsvärde under perioden 2015-2019.

En annan verksamhet med en gymnasiehuvudman, Edinit som är dotterbolag till al-Azharstiftelsen i Vällingby, gjorde fram till 2018 affärer med ett 30-tal kommuner till ett värde av över 150 miljoner kronor.

För en annan skolkoncern med verksamhet i de flesta Stockholmskommuner och några kommuner i Västmanland är det samlade affärsvärdet över 300 miljoner kronor.

Två stoppade skolor

Hittills har bara två skolor stoppats på grund av kopplingar till våldsbejakande extremism, bland annat Vetenskapsskolan.

Sedan den 1 januari 2019 kan Skolinspektionen göra ägar- och ledningsprövningar.

– Vi måste som myndighet agera opartiskt och respektera grundläggande fri- och rättigheter, som yttrandefrihet och föreningsfrihet. Det kan därför finnas vissa begränsningar i myndighetens möjligheter att beakta till exempel uttalanden som en företrädare för en huvudman har gjort, säger Charlotte Svanström, jurist på Skolinspektionen, till Nyhetsbyrån Siren.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
576Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons