En ny sammanställning från Cgia Studies Office visar att minst nio miljoner italienare riskerar att hamna i energirelaterad fattigdom på grund av höga elpriser till följd av elbristen. Störst risk är det för dem som bor i södra delarna av landet.

Sammanställningen är baserad på de senast tillgängliga uppgifterna från Oipe 20201-rapporten. Bristen på el var förväntad långt före energichocken som bröt ut i Italien med start andra halvan av 2021.

Hushållen som kan komma att drabbas hårdas bedöms hamna i så fattiga förhållanden att de inte regelbundet kommer kunna använda värmesystemet på vintern eller kylsystemet på sommaren. På grund av osäkra ekonomiska förhållanden förväntas de inte heller kunna använda apparater med hög energiförbrukning. Det rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA.

LÄS ÄVEN: Pågens vd rasar över rödgröna elpriser – kan sänka företaget

Flest utsatta i söder

Mest energifattigdom i Italien råder i södra delarna av landet. Där drabbar de höga elpriserna mellan 24 och 36 procent av familjerna extra hårt.

Kampanien är den region som har allra mest svårigheter. Där är antalet familjer som sällan använder el och gas mellan 500 och 800 tusen. Nästan lika kritisk är situationen på Sicilien och i Kalabrien där hundratusentals hushåll redan har drabbats.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga