Vänsterkomikern Russel Howard avslöjade hur TV-jätten BBC tvingade honom att skriva om ett skämt – för att det kunde kränka muslimska terrorister.

Det handlar om ett skämt om hur IS ”inte är muslimer” som han gjorde efter Paris-attackerna 2015 där 130 personer dödades. Det var i TV-programmet The Russel Howard Tour på Sky One som stå upp-komikern sa:

– För ett tag sedan medan jag jobbade för BBC och gjorde en grej om Paris-attackerna där jag sa att IS inte är muslimer, de är terrorister, och publiken jublade. Och sen, i slutet av programmet, tappade BBC det helt och sa ”Du behöver göra en omtagning! Du måste säga att IS inte är *rättrogna* muslimer”.

– Jag tänkte ”Är ni oroliga över att vi kommer kränka IS? Kommer de skriva in och klaga?”, sa han.

Sen föreställde han sig en terrorist som planerade att skriva ett klagomål.

”Kära ’Points Of View’, föreställ er min förskräckelse när jag felaktigt porträtterades på er satirshow. Farouk och jag kommer nu avbeställa vår TV-licens. Ursäkta min handstil – jag har en krok som en hand”.

Komikern la sedan till: ”De förrädarna av sin tro kan dra åt helvete! Om de dödar folk så kan jag åtminstone som komiker kalla dem namn. Och om IS blir upprörda kan de dra åt helvete”.

Chefernas version sändes
När inslaget sändes dock så var ordet ”rättrogen” med i enlighet med chefernas önskemål.

Varifrån Russel Howard har kompetensen att bedöma att IS-anhängare inte är ”rättrogna” enligt islam framgår ej.

Här är inslaget som ändrades av cheferna:

https://youtu.be/8978H8_e9Ig

Här är inslaget när han avslöjade chefernas rädsla att kränka IS:

Sprider vänsteråsikter
Howard har tidigare uppmärksammats för hans motstånd mot Brexit, Trump och tillväxten av nationalistiska partier. Han har fått kritik för att använda sin mediala plattform för att sprida vänsteråsikter:

Det har emellertid blivit tydligt att komiker som Russel Howard inte längre är intresserade av att dra lättsamma skämt, utan ämnar istället använda deras TV-tid som ytterligare en möjlighet att tvinga deras egna politiska åsikter på andra.