kniv hacka

Foto: Delatorre.

Utrikes

Engelska kyrkan vill förbjuda spetsiga köksknivar: ”Finns ingen användning i den moderna världen”

Publicerad 9/27/2019
Annons

I ett brev som kyrkoledare i Rochesters stift skickat till regeringen kräver man striktare regler kring försäljningen av knivar för hemmet. Brevet har även undertecknats av ledande kriminologer, poliser, parlamentsledamöter, brottsoffer samt samhällsledare.

Kravet på ett förbud mot spetsiga köksknivar kommer efter konferensen The Point i Catham i förra veckan där problematiken med det skenande knivvåldet i Storbritannien diskuterades. Enligt statistik har det sedan 2014 skett en ökning på 80 procent av knivvåld i landet.

I brevet skriver man bland annat att omdesigna knivar avsedda för hemmet, och göra dem rundade i stället för spetsiga, skulle bekämpa knivvåldet genom att göra livshotande skador mycket mindre troliga.

Man understryker att vassa knivar historiskt endast använts för att plocka upp mat med då gafflar ännu inte uppfunnits och det var en tid då de kunde bäras öppet. Spetsiga knivar kvarstår bara som en ”anakronistisk bakfylla” från 1700-talets Storbritannien innan gafflar blev vanligt. Nu används de bara då vi öppnar förpackningar och inte orkar hämta en sax, menar man.

Brevskrivarna hänvisar till en fem år lång studie i Edinburgh som ska ha kommit fram till att av de fall där ett vasst föremål använts i mord var 94 procent köksknivar.

Tidigare har man reglerat handvapen, paracetamol, rökning på allmänna platser och plastpåsar och nu är det dags att göra detsamma med knivar, anser man.

Brevet och konferensen i Catham är en del av en en månad lång kampanj för att öka medvetenheten om riskerna med knivvåld som bland annat Engelska kyrkan står bakom.

Inga fler knivbilder
Nyligen meddelade polisen i två brittiska regioner att man inte längre kommer att publicera bilder på beslagtagna knivar ”för att hjälpa minska rädslan för knivar”.

Hånas
Kravet har under de senaste dagarna hånats friskt i sociala medier.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons