I förrgår gick den engelska tidningen the Telegraph ut med en ursäkt till Melania Trump för att de på ett flertal punkter ljugit om henne i artikeln ”The mystery of Melania”. De ska även betala skadestånd till den amerikanska presidentfrun för lögnerna.

Artikeln lovade att berätta sanningen som vad de beskrev som ”den mest privata och gåtfulla” av presidentfruarna efter att ha gjort intervjuer med ”insiders i Vita Huset, slovenska klasskamrater och fotografer”.

Tidningen drog dock tillbaka artikeln, i vad som beskrivs om ett ovanligt snabbt återkallande och juridisk överenskommelse. Artikeln skrevs av den amerikanska journalisten Nina Burleigh, som jobbar för Newsweek och är även författare till ”Gyllene handklovar: den hemliga berättelsen om Trumps kvinnor”

The Telegraph tog ner artikeln från sin hemsida och publicerade därefter en lång och punktvis rättelse och ursäkt:

Efter förra lördagens omslagsartikel ”The mystery of Melania” (19 januari) har vi blivit ombedda att tydliggöra att artikeln innehöll en rad falska påståenden som vi erkänner inte borde publicerats.

Mrs Trumps far var inte fruktad och kontrollerade inte familjen. Mrs Trump lämnade inte hennes Design och Arkitektur-kurs vid universitetet som påstått i artikeln, utan valde istället att ge sig in på en framgångsrik karriär som modell. Mrs Trump hade inte svårigheter i hennes modellkarriär innan hon mötte Mr Trump och hon avancerade inte i hennes karriär på grund av stöd från Mr Trump.

Vi erkänner att Mrs Trump var en framgångsrik professionell modell i sig själv innan hon mötte sin man och fick hennes egna modelljobb utan hans hjälp.

Mrs Trump träffade mr Trump 1998, inte 1996 som det stod i artikeln. Artikeln påstår också felaktigt att Mrs Trumps mor, far och syster flyttade till New York år 2005 för att bo i byggnader som ägdes av mr Trump. De gjorde de ej. Påståendet att Mrs Trump grät på valnatten är också falskt.

Vi ber förbehållslöst om ursäkt till ”The First Lady” och hennes familj för all förlägenhet som vår publicering har orsakat. Som ett tecken på vår ånger har vi gått med på att betala Mrs Trump ett avsevärt skadestånd liksom hennes rättsliga kostnader.