En talesman för brittiska inrikesministeriet sa att deras nya plan för invandring innefattar samarbete med en rad internationella partners. Han kallade även deras asylsystem för ”trasigt”.

Boris Johnson kommer att tillkännage planer på att skicka migranter till Rwanda för behandling av deras asylansökningar, enligt uppgifter i The Times.

Inrikesministeriet har inte förnekat rapporterna och en talesman sa till Sky News: ”Som framgår av vår nya plan för invandring är vi fast beslutna att arbeta nära tillsammans med en rad internationella partner när vi fortsätter att åtgärda vårt trasiga asylsystem.”

Men senare på tisdagen sa flyktingminister Lord Harrington till LBC att det inte fanns ”någon möjlighet” att migranter skulle skickas för behandling i Rwanda.

Inte klart

The Times sa att planerna, som var tänkta att tillkännages förra veckan efter en våg av migranter som försökte ta sig över kanalen, skulle kunna kosta Storbritannien ”miljoner”. I den ursprungliga rapporten finns en regeringskälla som uppger att planerna är ”nära” men ännu inte ”klara”.

Ministrarna sägs vänta på att inrikesminister Priti Patels lagförslag om nationalitet och gränser ska passera överhuset.

Lagförslaget skickades tillbaka till engelska underhuset förra månaden efter att ha reviderats ordentligt av ledamöterna i överhuset.

Tre konservativa parlamentsledamöter gjorde uppror mot regeringen på grund av de planer som ingår i lagförslaget om ett offshore-system för behandling av asylsökande. Men deras försök att ändra regeringens asyl- och invandringsreformer misslyckades.

Ökat flöde

Lagstiftningen kommer nu att återgå till överhuset för att återigen granskas i vad som kallas ”parlamentarisk ping-pong”. Ett tillkännagivande om behandling utanför landets gränser kan komma att finnas med i drottningens tal nästa månad om lagförslaget får dess samtycke innan dess.

Minst 4 550 personer har nått Storbritannien ombord på småbåtar hittills under 2022, enligt uppgifter som Sky News sammanställt. Den siffran uppnåddes först i juni förra året, vilket indikerar att flödet ökat markant.

I januari bekräftade Patel att hon har bett försvarsministeriet att ge brittiska flottan ansvaret för att övervaka småbåtar som försöker korsar kanalen med illegala invandrare.