På torsdagen strejkade och marscherade fler än 800 000 fransmän i högljudda riksomfattande protester. Anledningen är president Emmanuel Macrons beslut om att reformera pensionssystemet. Skolor håller stängt och kollektivtrafiken fungerar inte som den ska då personalen strejkar. På gatorna är det mycket våldsamt både från demonstranternas och polisens håll. Franska fackförbund har meddelat att strejken kan komma att bli långvarig – troligtvis ända fram till jul.

Bland demonstranterna finner man järnvägsarbetare, lärare och sjukhuspersonal. Detta är den största strejken på flera decennier, rapporterar Daily Mail.

Myndigheterna i Paris barrikaderade presidentpalatset och utplacerade cirka 6 000 poliser då aktivister, många iförda gula västar, samlades för en stor marsch som syftade till att tvinga president Macron att överge sina pensionsreformplaner.

Poliserna använde grovt våld och tårgas för att skingra demonstranterna – både i Paris och i andra städer. Bland annat när personer satte eld på ett fordon och krossade fönster blev läget blev extra spänt omkring torget Place de la Republique.

En demonstrant i Marseille klädde ut sig till clown vilket kommit att bli vanligt i flera länder – bland annat under protesterna i Iran – inspirerat av huvudkaraktären i den omtalade filmen Joker.

En släpvagn i Paris vältes och sattes i brand, vilket ledde till en enorm rök som steg upp mot himlen, medan ungdomar med luvor tände eldar, plundrade lyxbutiker och slängde fyrverkerier mot polisen.

Poliserna är också våldsamma mot äldre.

Pensionsreformen

Frankrike har ett av de mest generösa pensionssystemen i hela världen. 14 procent av landets BNP går till pensioner – men ett av Macrons löften inför presidentvalet 2017 var att han skulle reformera systemet i grunden.

Presidenten vill att de olika pensionstabellerna ska avskaffas till förmån för en mall som gäller alla, uppger SVT. Idag är tabellerna 42 stycken och kommer med olika förmåner beroende på om anställningen varit inom offentlig eller privat sektor.

Fackförbunden menar att förslaget kommer missgynna flera grupper. De har lovat att fortsätta strejka fram till dess att Macron ger upp alla planer på att reformera systemet.