I Iran pågår just nu våldsamma protester. Det hela började med att bensinpriset höjdes med 50 procent då landet haft svårt att sälja sin olja internationellt på grund av USA:s sanktioner. Men nu menar många insatta att protesterna, som först initierades av chockhöjningen, kommit att innehålla långt mycket mer än så. Iranierna protesterar nu våldsamt mot de islamiska ledarna och mot vad de anser vara korruption.

Under protesternas första dygn hade de redan hunnit bli de mest våldsamma protesterna i landet på årtionden. Personer som är insatta på området hävdar att det kan vara de värsta i Irans historia då inte ens den islamiska revolutionen 1979 ska ha varit såhär våldsam.

https://twitter.com/ShayKhatiri/status/1195860574955036672

Samma skribent och många fler menar även att detta är det näst mest utbredda upproret sedan 1979. Ett tvåsiffrigt antal personer har hittills dödats i protesterna.

Protestanter bränner upp flaggor av Irans islamiska republik samt bilder av de islamistiska ayatollorna Ruhollah Khomeini och, landets nuvarande högsta andliga och politiska ledare, Ali Khamenei.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har uttryckt sitt stöd för alla som protesterar mot regimen.

Irans ledare Khamenei väljer dock att kalla demonstranterna för huliganer.

– Vissa personer är onekligen oroliga över detta beslut… Men sabotage och bränder görs av huliganer och inte av vårt folk. Kontrarevolutionen och Irans fiender har alltid stöttat sabotage och överträdelser av säkerhet och fortsätter att göra det, sade Khamenei på söndagen.

Internet i Iran har blivit totalt nedsläckt och endast medborgare med tillgång till satellitinternet kan kopplas upp – och det antalet är väldigt lågt. Detta kunde organisationen NetBlocks rapportera sent på lördagen.

Videoklipp som sprids online visar hur regimens poliser bland annat använder tårgas mot demonstranterna. Regimen skadar även civila personers bilar oprovocerat.

Den iranska kvinnan Masih Alinejad, som startat det världskända slöjupproret My Stealthy Freedom för kvinnor i Iran som vill slippa slöjtvånget, har kommenterat situationen i sina sociala medier.