Som Samhällsnytt tidigare har rapporterat kan Sveriges EU-avgift komma att chockhöjas om förslagen om en utökad EU-budget och slopade rabatter går igenom. När frågan om en 30-procentig höjning av EU:s budget gick till omröstning i parlamentet på torsdagen röstade samtliga svenska ledamöter emot – utom socialdemokraten Erik Bergkvist.

En del av bakgrunden till den aviserade den närmare 30-procentiga höjningen från 1 procent av BNI till 1,3 procent är det ekonomiska avbräck som blir resultatet när Storbritannien lämnar unionen. En del länder, däribland Sverige, Tyskland och Nederländerna anser att EU-budgeten bör minska när ett land lämnar unionen på samma sätt som den ökat när nya länder anslutit sig.

En majoritet av länderna är dock av motsatt uppfattning och vill inte acceptera en försvagning av EU:s ekonomiska makt, oavsett om länder drar sig ur unionen. Samtidigt vill man att budgeten som tidigare ska förstärkas om antalet EU-länder ökar.

Inför omröstningen haglade kritiken mot bland annat Sverige för sin som man anser ”snåla” hållning i frågan. De svenska parlamentarikerna beskylldes även för att vara ”populistiska” när de hörsammar folkmajoritetens ovilja att betala in ytterligare skattepengar till den europeiska federationen.

De svenska parlamentarikerna stod dock på sig och röstade nej. Endast en av dem, socialdemokraten Erik Bergkvist, vek sig för utskällningen från bland annat den österrikiska kristdemokraten Othmar Karas och gick över till ja-sidan.

En svensk ledamot, moderaten Arba Kokalari, deltog inte i röstningen. Det framgår inte om det beror på en ambivalent inställning i frågan eller andra skäl.

Sammanlagt fick förslaget om en 30-procentig höjning av EU-budgeten stöd från 426 av parlamentets ledamöter. 163 röstade mot och 67 avstod. För att höjningen ska gå igenom krävs enligt nuvarande regler konsensus, det vill säga att samtliga länder ställer sig bakom förslaget.

EU-kommissionen har samtidigt lagt ett eget förslag på en höjning av EU-budget. Det är något mer konservativt och stannar på en höjning på knappt 15 procent.

Om kommissionen och andra i Bryssel får som de vill kan Sveriges EU-avgift komma att höjas till över 40 miljarder kronor om året. Läs mer HÄR.