Ensamkommande3

T.v. Migrationsverkets förvar. T.h. Migranten Ali Safdari. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Ensamkommande Ali fick 8 avslag och hölls i förvar – FN stoppar utvisningen

Publicerad 12/20/2019
Annons

En ensamkommande afghan som misstänks ljugit om sin ålder och erhållit hela åtta avslag på sin asylansökan blir nu kvar i landet. Bakom vändningen står en vänsterradikal jurist som tagit hjälp av FN för att stoppa Sverige.

Det var på måndagen som den afghanske medborgaren Ali Safdari släpptes ur Migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm där han hållits sedan augusti i år, rapporterar Smålands-Tidningen.

LÄS ÄVEN: Tusentals afghaner med utvisningsbeslut vägrar lämna Sverige – får stanna då gränspolisen inte hinner verkställa

Ali som enligt egen utsago är 18 år gammal invandrade till Sverige omkring år 2015 och påstår att han varit med om en svår flykt där han splittrades med sin familj vid gränsen mellan Iran och Turkiet.

Vid ankomsten till Sverige fick han hjälp med boende i ett HVB-hem beläget i småländska Österbymo. Sedan dess har Migrationsverket beslutat att skriva upp Alis utsagda ålder med nio år och han är numera 27 år gammal.

I försöken att få asyl i Sverige uppger Ali även att han lider av psykisk ohälsa med självskadebeteende men Migrationsverket ansåg att dessa uppgifter inte är tillräckliga. Hans ansökan avslogs tre gånger.

Afghanistan vägrar ta emot

Vid en överklagan till Migrationsdomstolen slog domstolen fast myndighetens beslut. I augusti förra året hämtades Ali och fördes till Migrationsverkets förvar. Därefter har man försökt att verkställa en utvisning av Ali tre gånger utan resultat.

Anledningen till detta är att Ali systematiskt har dunkat huvudet blodigt mot väggen vilket fick Afghanistan att förhala processen genom att hävda att Alis tillstånd inte är utrett tillräckligt noga.


Migranten Ali. Foto: Faksimil Facebook

En aktivistisk kvinna engagerad i Alis process och som påstår att det ”inte råder någon tvekan att Afghanistan är ett farligt land” har också försökt att få fram ett verkställighetshinder med olika intyg.

Men Migrationsverket har stått fast vid sitt beslut och avslagit både ansökan och överklagan. I ett svar yttrade sig Migrationsverket om att Ali möjligen har en funktionsnedsättning men myndigheten ser inte hur det skulle påverka hans möjligheter i Afghanistan.

FN stoppar utvisningen

Sedan dess har kvinnan ihärdigt vänt sig till den vänsterradikale juristen Joakim Lundqvist vid Folkets juristbyrå som enligt Samhällsnytts nätgranskning brinner för asylfrågor. Lundqvist menar att Sveriges agerande kränker Alis mänskliga rättigheter och har tagit ärendet vidare till FN.


Juristen Joakim Lundqvist. Foto: Faksimil Facebook


Enligt Lundqvist har Migrationsverket inte fullföljt sin plikt att utreda Alis ärende och tillstånd tillräckligt noga. Han hänvisar till FN:s konvention om mänskliga rättigheter där det står att funktionsnedsatta ska ges särskilt skydd.

– Vi förklarade att han riskerar att utsättas för tortyr eller omänsklig behandling i Afghanistan och att Sverige agerar i strid med sin skyldighet att säkerställa att så inte sker, säger Alis jurist Joakim Lundqvist till Aftonbladet.

FN begärde Ali släppt och har även krävt ett svar från den svenska regeringen senast i juni 2020.

LÄS ÄVEN: Ökat antal utvisningar – men en droppe i havet jämfört med vad regeringen utlovat

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons