Mohammad från Afghanistan kom hem till Caroline, den socialsekreterare som tidigare avslagit hans begäran, beväpnad med kniv. Med en spade slog han sönder hennes bostad inför Carolines 6-åriga dotter: ”Caroline är otroligt rädd och skriker allt vad hon kan efter hjälp.” Nu upphäver hovrätten afghanens utvisningsbeslut och friar honom från fängelse. ”Det känns som att rättssamhället sviker oss”, säger brottsoffret.

Mohammad Mohammadi från Afghanistan som står registrerad i folkbokföringen som född 930816, kom till Sverige som ensamkommande hösten 2010. Redan i januari 2011 fick han ett permanent uppehållstillstånd. Sedan dess har han huvudsakligen levt på socialbidrag.  Från början beviljade socialtjänsten bidraget utan några större krav på motprestation, men sedan 2016-2017 har de börjat ställa krav på honom. Han skulle nämligen skicka in vissa intyg.

Detta gillade dock inte Mohammadi. Han skickar in ett handskrivet hotbrev till socialsekreteraren Caroline som jobbat med hans ärende, där det står bland annat följande att läsa:

”Jag har fått nog jävla hora”

I polisens förundersökningsprotokoll förklarade socialsekreteraren bakgrunden till osämjan:

”(Socialsekreteraren) har tidigare återkallat Mohammads försörjningsstöd, detta med anledning av att han inte kommit in med de papper som behövs. Caroline har förklarat för Mohammad vad som gäller, men han vill ändå inte fylla i de papper som behövs”.

Det blev ingen reaktion från myndigheterna efter det skrivna hotet – och det dröjde inte länge tills Mohammadi gick över till fysiskt våld. Han påbörjade sin våldsturné den 6:e oktober 2017 med att bege sig till kommunhuset i Örnsköldsvik:

”Mohammadi har bl.a. berättat att han kände sig arg och orättvist behandlad samt trött på avslagsbesluten han fått när han ansökt om försörjningsstöd. Han gick därför till kommunhuset och slog sönder socialtjänstens reception.”

”Mohammad minns att han bryter loss ett bordsben från ett träbord som fanns i entrén och börjar slå sönder olika inventarier i receptionen typ TV-skärmar, glasdörrar etc”

Totalt förstörde han två datorer, två TV-apparater, en kopieringsmaskin, en glasdörr samt lyckades repa ett skottsäkert glas som var installerat i receptionen. Kommunen har lyckats ta fram en uppskattning av skadan endast på dörren vilken uppgår till drygt 11 tusen kronor – som utgjorde kommunens skadeståndsanspråk.

Mohammadi förväntade att han skulle bli gripen av polisen för det han har gjort i kommunhuset, men när detta inte hände bestämde han sig för att besöka socialsekreteraren i hennes hem. Kvinnan har varit på föräldraledighet och har precis fött ett barn.

Vid kl. 18 den 8 oktober ringde det på dörren. Socialsekreterarens 6-åriga dotter får inte öppna dörren för främmande människor och kallar därför på sin mamma. Så här beskrev Caroline händelseförloppet i polisens förhör:

”Framkommen till dörren så ser Caroline att det är en man som hon känner igen genom sitt jobb som heter Mohammad. Mohammad säger följande: Jasså det är här du bor!”

Mohammad backar bakåt och väldigt målmedvetet tar han upp en spade och går mot rabatten, vid köksfönstret. Caroline skriker vad hon kan efter sin sambo. Caroline är otroligt rädd och skriker allt vad hon kan efter hjälp. I samma veva hör och ser hon hur Mohammad slår spade genom deras köksfönster flera gånger. Fönsterrutan krossas och glassplitter flyger åt alla håll.

Caroline skriker i chock och rädsla. Hennes dotter på 6 år blir otroligt rädd och frågar vad det är som händer. Caroline skriker till dottern att springa fort till grannen. Caroline fruktade då för sitt eget liv samt vad som kunde hända familjen, hon hade också 1 veckas bebis som låg och sov på övervåningen.”

Carolines sambo Mikael hör hennes rop på hjälp och springer ut för att stoppa Mohammadi och ta ifrån honom spaden. Mohammadi slår Mikael flera gånger. Senare uppgav han i tingsrätten att han fortfarande har ont på grund av Mohammadis slag mot halsen vilket försvårar hans arbete som dykare.

[soliloquy id="216263"]

Till slut lyckas Mikael övermanna afghanen och hålla honom fast på marken med hjälp av grannar. Det visar sig att Carolines fruktan för sitt och sin familjs liv var väl grundad: under tumultet ser Mikael att det blänker till i mannens bakficka. Han tar kniven och slänger bort den. Ur polisens förundersökning:

”Mannen försöker ta  sig loss med Caroline sätter då sitt knä på mannens arm. Mannen säger till Mikael att han håller på att bryta hans arm. Mikael flyttar då sin hand ifrån mannens handled till hans underarm. Mikael frågar mannen om han kan andas vilket han kan.”

Familjen håller honom fast tills polisen anländer och griper Mohammadi.

Ångermanlands tingsrätt dömde mannen den 13 november till tio månaders fängelse och utvisning. I domslutet står följande att läsa:

”Det finns all anledning att se allvarligt på brottet i och med att gärningar av aktuellt slag, där brott riktas mot tjänstemän, i förlängningen kan bli ett hot mot samhällssystemet. Därutöver finns i förevarande fall andra försvårande inslag i och med att gärningen förövats mot tjänstemannens bostad och inför ett barn i familjen. Dessutom har Mohammad Mohammadi använt våld mot en familjemedlem till tjänstemannen när denna försökt att freda sitt hem.”

Därför ansåg tingsrätten att det finns synnerliga skäl för att utvisa mannen från riket. Detta med hänvisning till att han saknar någon reell anknytning till Sverige – trots att han bott här i sju år. Tidigare försökte Mohammadi få sin fru från Iran till Sverige. Migrationsverket har dock avslagit hennes ansökan på grund av att försörjningskravet inte uppfyllts.

Mohammadi överklagade domen till hovrätten som avkunnade sin dom i slutet av december 2017: afghanen friades helt från åtalet för misshandeln av Mikael därför att hovrätten ansåg att han ändå hade rätten till självförsvar mot Mikael. Därmed blev straffpåföljden skyddstillsyn istället för fängelse. Därutöver ogillades yrkandet om utvisning. Hovrätten skrev följande i sin motivering:

” Enligt hovrättens bedömning är de brott Mohammad Mohammadi har gjort sig skyldig till inte så allvarliga att de utgör skäl för att utvisa honom. Tingsrättens beslut om utvisning ska därför upphävas”.

Carolines sambo Mikael som blev misshandlad med spade i samband med attacken är besviken över hovrättens dom när Samhällsnytt når honom på telefon:

– Ja, vad ska man säga? Han slog mig med spade och nu dömer hovrätten att han hade rätt att göra det. Han hade en stor kniv i fickan också som han försökte att ta ut.

Tycker du att hovrättens dom är rättvis?

– Det känns som att rättssamhället sviker oss.  Det är tråkigt mot de invandrare som sköter sig när sådana här får stanna.

Familjen funderar på att flytta till en annan ort till följd av attacken. Mikael säger att händelsen satt djupa spår i familjen och gett upphov till rädsla och oro.

Har ni vidtagit några säkerhetsåtgärder nu efter att han blivit frisläppt?

– Ja, det har vi gjort.

Samhällsnytt har sökt Mohammad Mohammadi för kommentar.

Förundersökningsprotokollet och domen kan laddas ned och läsas på följande länkar: Nedre HR B 1314-17 Dom 2017-12-22 och Ångermanlands TR B2085-17 Aktbil 22