Hussein försökte våldta sin lillasyster i Folktandvårdens källare. Han har erkänt för sin terapeut att han även tidigare utsatt systern för sexuella övergrepp. Påföljden blev fängelse och ungdomsvård.

Den 17 september 2019 i Vetlanda försökte Hussein, då 15 år gammal, våldta sin 10-åriga lillasyster vid ett besök hos Folktandvården.

Flickan har under polisförhör berättat att Hussein följde med henne till Folktandvården, där hon hade tandläkartid. När de fått information om att tiden blivit uppskjuten skulle båda åka hem.

Istället för att lämna byggnaden gick båda ner till ett källarplan. Där tog Hussein av sig byxorna och fick ner lillasystern på golvet.

När klinikchefen Christer Edlund, tidigare chef för polisenhet Höglandet, lämnade omklädningsrummet märkte han att något stod i vägen och blockerade dörren när han försökte öppna den.


Polisens bilder på brottsplatsen.

Han la märkte till att det låg en pojke och en flicka på golvet. Han trodde först att det pågick någon form av bråk, men insåg sedan snabbt vad som pågick.

Pojken hade byxorna uppknäppta och hade penisen framme, som var erigerad. Samtidigt låg flickan på rygg med benen ihop, armarna längs sidorna och byxorna nerdragna till skorna.

Från domen:

Han uppfattade att pojken hade en väldigt stor penis för sin ålder.

När han frågade vad de höll på med sa pojken ”ursäkta, förlåt” och drog på sig byxorna. Därefter sprang båda ut från byggnaden. Via receptionen fick klinikchefen information om flickans identitet.

Han misstänkte att pojken var bror till flickan och gjorde en orosanmälan till socialtjänsten, som inkom nästa dag.

Utredning om Hussein

I Socialförvaltningens utredning framkom uppgifter om att Hussein erkänt våldtäktsförsöket för sin kvinnliga terapeut. Har har även vidgått att han tidigare utsatt sin lillasyster för sexuella övergrepp.

Enligt uppgifter från Off.Clinic behandlingshem har Hussein visat tecken på negativ kvinnosyn genom att han tagit kvinnlig personal på brösten.

Svensk medborgare

Hussein ansökte om uppehållstillstånd den 20 juli 2015 och fick permanent uppehållstillstånd den 26 juli 2016. Hussein kom till Sverige som ”ensamkommande barn”, men ändå tillsammans med sin farbror.

Hans föräldrar och syskon kom till Sverige år 2018 efter att också de beviljats uppehållstillstånd, på grund av familjeanknytning. Hussein fick svenskt medborgarskap den 9 maj 2019.

Migrationsverkets svar till Samhällsnytt:

Han var minderårig när han beviljades medborgarskap, lagen ger minderåriga rätt till medborgarskap efter kortare vistelsetid i Sverige än vuxna.

Vetlanda-Posten, den 4 mars:

Den åtalade pojken förnekar brott.

Åklagaren rubricerade brottet som försök till våldtäkt mot barn och i andra hand försök till sexuellt övergrepp mot barn, alternativt sexuellt ofredande. Flickan yrkade att Hussein skulle betala 85 000 kr i skadestånd inför fällande dom.

Tingsrättens dom

Den 1 april 2020 meddelade Eksjö tingsrätt domen.

Hussein Al Saleh dömdes för försök till sexuellt övergrepp mot barn. Påföljden blev ungdomsvård. Han blev även skyldig att betala 30 000 kr i skadestånd till flickan.

Får vårdplan för barn


Skärmdump från domen.

Socialtjänsten i Vetlanda skriver att Husseins föräldrar brister i deras roll som vårdnadshavare. Orsaken är att de helt förnekat Husseins sexbrott mot flickan. Deras sätt att förhålla sig och agera bidrar inte till att hjälpa Hussein från att begå brott, framförallt sexualbrott, igen.

Överklagades till hovrätten

Den 3 juni 2020 meddelade Göta hovrätt sin dom efter att tingsrättsdomen blivit överklagad.

Åklagaren yrkade att hovrätten skulle ändra brottsrubriceringen till försök till våldtäkt mot barn och skräpa straffet.

Hussein yrkade att bli friad och slippa betala skadestånd till flickan. I andra hand ville han att hovrätten skulle fälla honom endast för sexuellt ofredande, lindra påföljden och sänka skadeståndet.

Hovrätten valde att fastställa tingsrättsdomen.

authorimage