2015 kom Shahiq som en vital och kampsportstränad 16-åring till Sverige och sökte asyl som ensamkommande flyktingbarn. Nu knappt fyra år senare har han förvandlats till en skakande gammal man – och skulden för detta tillskrivs Migrationsverket och kriminalvården som genom sin behandling av Shafiq utsatt honom för stress. Det rapporterar Expressen.

Shafiq, som uppges ha svart bälte i kampsport, hamnade efter diverse aggressiva incidenter på olika boenden i Sverige på Migrationsverkets förvar i Märsta. Även där har han varit utagerande och dessutom tillverkat alkoholdryck genom att låta russin jäsa i vatten. Själv kallar Shafiq det för sportdryck.

Från barn till åldring på kort tid
Det utmynnade i att Shafiq måste flyttas från förvaret till Kronobergshäktet i Stockholm och sedan kriminalvårdsanstalten Storboda norr om Stockholm i avvaktan på att han ska förpassas ut ur landet eftersom han fått avslag på sin asylansökan. Det var i samband med detta som det ensamkommande flyktingbarnet genomgick en förvandling och snabbt åldrades till en skakande gammal man.

Det menar i varje fall Expressen som berättar att Shafiq ”sedan dess är en skakande skugga av sig själv”. Om varför Shafiq ser så mycket äldre ut än den ålder han uppgett skriver tidningen:

Mannen som kommer in i besöksrummet på kriminalvårdsanstalten Storboda i Rosersberg norr om Stockholm ser ut att vara tunn, skör och mycket gammal. Han har på sig Kriminalvårdens gröna mjukisbyxor och fleecejacka och han skakar – rytmiskt och oupphörligt rör sig hans huvud upp och ner. Men i själva verket är han inte alls så gammal som han verkar. Han blev 20 i januari.

Känner mycket stress
På bruten svenska förklarar Shafiq för Expressens reporter som besökt honom på Storboda att skakningarna ”går helt automatiskt” och att han ”känner mycket stress”.

Expressen misstänker att Shafiq drabbats av så kallat posttraumatiskt stressyndrom till följd av de svenska myndigheternas omilda behandling. Den diagnosen avfärdas dock av läkare som undersökt Shafiq och bedömt honom vara fullt frisk

Expressen citerar volontären Sofia Nahringbauer från Flyktinggruppernas riksråd (FARR), som träffat Shafiq vid sina regelbundna besök på Migrationsverkets förvar i Märsta och som vänder sig mot beskrivningen av Shafiq som våldsam, utagerande och besvärlig. Enligt Sofa är Shariq ”en timid, försiktig och artig pojke”.

Ska utvisas om en vecka
Såvida utvisningen av Shafiq som en följd av Expressens ingripande och de skakningar han nu upplever inte stoppas, är den planerad att verkställas den 12 mars.

Själv vill Shafiq inte återvända den lilla by i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan där han är hemmahörande. Detta på grund av att hans familj uppges ligga i släktfejd med en annan familj som dessutom sägs stå talibanerna nära.

Eftersom Shafiq anses vara vuxen spelar förhållandena i hembyn inte någon roll för Migrationsverkets bedömning. Han anses inte vara beroende av sina föräldrar utan kapabel att skapa sig ett liv var som helst i hemlandet.

”Känns jättetungt”
– Det är jättetungt, säger Shafiq om hur det känns att tänka på att återvända hem. Om han däremot får stanna i Sverige tror han att skakningarna skulle upphöra så att han kan börja träna igen och utmana mästaren i MMA.

– Jag vill ha rättvisa, säger han.

Reportaget om Shahiq har gjorts av reportern Thord Eriksson som senare i år utkommer med en bok om ”ensamkommande” och det frivilliga engagemanget kring den gruppen. Eriksson har haft hjälp av fotografen Åke Ericson som prisbelönats med The International Photography Award för sin fotobok ”Non Grata” om Europas romer.