En natt i april har vänt upp och ned på 33-årige butiksexpediten Matias tillvaro. Då blev han angripen, misshandlad och knivhuggen av okända män i sitt eget hem. Det har visat sig att männen som gjort detta var ensamkommande från Afghanistan som sökte efter knark – och som vill stanna i Sverige på gymnasielagen.

Det var natten mot den 30 april i år som Matias vaknade i sitt hem i Kumla av ljudet av ett krossat glas. Inne i lägenheten stod två för honom okända män. Ett utdraget händelseförlopp med misshandel och tortyr inleddes. ”Var är grejerna?” frågade de Matias.

Matias visste inte vad de pratade om och gjorde inget motstånd heller – han satte sig på sin säng, men det hjälpt honom inte. Hans glasögon slets bort av det första slaget.

Männen som pratade mellan varandra på ett främmande språk bakband honom och satte på en munkavle när de trodde att Matias skrek för högt.

”Det känns kallt och blött”

Vid ett tillfälle började en av männen vifta med kniv – och stack sedan Matias i benet så att han började blöda kraftigt. I polisens förhör beskrev han senare känslan:

”Hur märker du att du blöder?

– Det känns kallt och blött”

Bakbunden och med munkavle blödde Matias på sin egen säng och började hyperventilera.

– Det här är din sista chans, säger mannen till honom.

Förväxlades med en annan person – ”Jag måste döda dig nu”

Så småningom inser dock männen att de har tagit fel person. De släpper in en tredje man i lägenheten som bekräftar att Matias inte är den de letade efter. Ledaren i gänget blir besviken. Han ber de andra att gå därifrån. Enligt polisens förundersökningsprotokoll berättar Matias att han sa följande:

”Du kan sätta mig i problem. Jag måste döda dig nu.” Ledaren har en kniv nu, vet inte hur han fick tag i den. Sedan säger han till mig att ställa mig upp, jag tror att han ska döda mig nu.”

Ur domen:

”Han trodde verkligen att han skulle dö. Han satt i sängen och tog ett djupt andetag och tänkte ”nu dör jag”.

Sa ”Jag är ingen tjuv” – sedan tog han surfplatta och mobilen

Men istället för att döda Matias skar ledaren honom loss och lämnar lägenheten. Innan han går tar han med sig Matias surfplatta, bankkort och mobil. Han lämnar dock kvar hans laptop:

– Jag är ingen tjuv, säger han till honom.

Senare har det visat sig att en större summa pengar togs från Matias kort samma natt – med hjälp av den kod som han var tvungen att lämna ut till rånarna.

Gömde sig på jobbet

Efter att männen lämnat hans hem blev Matias så drabbad av panik och rädsla att han åkte till sitt jobb – en second-hand butik – och gömde sig där. Det var först när hans chef kom till jobbet på morgonen och hittade honom som polisen blev informerad om det inträffade.

Det blev dock inga större framgångar i polisutredningen – förrän brottsoffret självt kom in till polisstationen i slutet av maj och berättade om ett rykte som cirkulerat i staden – om vem som brutit sig in hos honom den 30 april.

Misstänktes för att ha knivhuggit en ungdom

Det var först då polisen började agera i fallet. Flera personer greps och flera beslag har gjorts. Det har visat sig att det var två ensamkommande afghaner med avslagsbeslut från Migrationsverket som misshandlade och torterade Matias. Bakgrunden till besöket var en konflikt med en annan person med svensk bakgrund om en påstådd skuld och narkotika.

Det var nämligen droger som afghanerna ville få tag på i Matias lägenhet. Fyra dagar innan besöket knivhöggs även den andra personen svårt. En av afghanerna misstänktes ha utdelat knivhugget, men ärendet lades ner.

[soliloquy id="239958"]

”Stor förvåning”

Polisen har samlat gediget bevismaterial för att knyta de två afghanerna – Habib Baqiri och Sadiq Ghulami – till brottet. Bland annat lyckades de hitta brottsoffrets körkort och bankkort i den senares ryggsäck. Båda har dock förnekat brottet trots bildkonfrontationer och andra bevis. Ghulami har uttryckt ”en stor förvåning” över fynden i hans väska och skyllde på att även andra afghaner kan ha haft tillgång till den och kunde ha lagt dit korten.

Hans DNA har dock hittats på ett klädesplagg som lämnades i Matias lägenhet – vilket han förklarade med att han blev misshandlad av okända personer tidigare och menade att klädesplaggen med spår har hamnat i Matias lägenhet av någon anledning.

Fick ungdomsrabatt på straffet som 19 år gamla

Örebro tingsrätt har dock avfärdat förklaringarna som en efterhandskonstruktion och dömt båda afghanerna till 3 års fängelse för grovt rån. I frågan om påföljd tog tingsrätten i beaktande Migrationsverkets tidigare ålderstest som visat att männen är äldre än 18. Någon egen ålderstest har dock inte åklagaren beställt vilket ledde till att tingsrätten dömde männen som 19 år gamla – med en ungdomsrabatt på straffet. De fick 3 års fängelse istället för 5 år som är minimistraffet för grovt rån för vuxna över 21 år.

Detta trots att Habib Baqiri någon gång under händelseförloppet sa till Matias att han egentligen är 28 år gammal.

Ingen ”tillräcklig adekvans” mellan brottet och flytten

Tingsrätten avslog även Matias skadeståndsanspråk i den delen som gällde flyttkostnader. Efter den här natten kunde Matias inte längre vistas i lägenheten och har ansökt om att få sina flyttkostnader ersatta.

En förteckning över Matias skador (från polisens FUP):

”Sedan den här händelsen har jag inte bott hemma. Jag känner mig otrygg där. Jag känner mig illa till mods när jag kommer hem till lägenheten. Jag försöker vara glad och normal men jag tänker hela tiden på det som hände.” berättade han för polisen.

”Tingsrätten har förståelse för att Matias valt att flytta från bostaden på grund av det brott han utsattes för. Det kan dock inte anses föreligga tillräcklig adekvans mellan brottet och skadan i form av flytten”, skrev domstolen i domslutet.

Ville stanna kvar på gymnasielagen

Det har även framkommit under polisutredningen att båda afghanerna ansökte om uppehållstillstånd för gymnasiestudier enligt den nya lagen. Tingsrätten har dock gjort bedömningen att de ägnat sig åt allvarlig brottslighet och bör utvisas – på 15 år.

Domen och polisens förundersökning kan laddas ned och läsas på följande länkar: B2711-18 och Örebro TR B2711-18 Aktbil 128.