Göta hovratt

Göta hovratt.

Inrikes

’Ensamkommande’ våldtäktsmän slapp undan med ungdomsvård – vill nu slippa bli utvisade

Publicerad 6/6/2018
Annons

Två ’ensamkommande flyktingbarn’, Mohammad och Bagher, dömdes nyligen av Kalmar tingsrätt för en brutal överfallsvåldtäkt mot en 40-årig kvinna. Påföljden blev mild, 14 respektive 11 månaders ungdomsvård. Tingsrätten ville dock utvisa ynglingarna till Afghanistan efter avtjänad vård, ett beslut som de två förövarna nu överklagat till Göta hovrätt.

Mohammad och Bagher kom till Kalmar 2015 och påstod sig vara minderåriga. De har därefter bott på HVB-hem för så kallade ensamkommande flyktingbarn. I september förra året överföll och våldtog de och ytterligare en yngling en 40-årig kvinna och småbarnsmamma som var på väg hem från en fest. Den tredje förövaren har polisen inte lyckats identifiera och Mohammad och Bagher har vägrat berätta vem det är.

Trots det allvarliga brottet och vägran att bistå polisen med information om den tredje gärningsmannen valde Kalmar tingsrätt att utdöma milda påföljder relaterade till Mohammads och Baghers påstådda, ifrågasatta men inte medicinskt kontrollerade åldrar. Kalmar tingsrätt valde att tro Mohammad och Bagher beträffande de åldersuppgifter de lämnat, trots att rätten samtidigt konstaterade att de båda ljugit i övrigt.

LÄS MER: Gruppvåldtog småbarnsmamma på kvällspromenad – nu döms ‘ensamkommande’ Mohammad och Bagher till ungdomsvård

Nu har Muhammad och Bagher överklagat domen. Man vill slippa bli utvisade efter avtjänad vård och helst också bli helt frikända. Som ömmande skäl för att hovrätten ska undanröja tingsrättens utvisningsbeslut anför de två gruppvåldtäktsmännen att det skulle finnas en hotbild mot dem i Afghanistan från en talibangrupp.

Muhammad och Bagher har nekat till att ha varit inblandade i våldtäkten, detta trots att deras sperma och DNA påträffades på och i kvinnans kropp. De har via sina juridiska ombud hävdat att kvinnan på grund att hon var alkoholpåverkad blandat ihop såväl personer som händelser.

Även den gruppvåldtagna kvinnan har överklagat. Hennes advokat, Louise Wassberg, uppger att kvinnan fortfarande vårdas för det psykiska trauma som den brutala överfallsvåldtäkten innebar och kräver ett högre skadestånd än de 171 400 kronor som tingsrätten utdömde. Det framgår inte om kvinnan också vill se en skärpning av påföljden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons