Enligt en turkisk maffialedare är regeringen i maskopi med den kriminella undre världen vilket gjort att president Recep Tayyip Erdogan och inrikesminister Suleyman Soylu fått det hett om öronen.

Det är maffialedaren Sedat Peker som riktar de allvarliga anklagelserna mot landets lagstiftare. På Youtube har han publicerat fem videor i vilka han hävdar att högprofilerade politiker från Turkiets regerande parti AKP är involverade i allvarlig brottslighet.

Sedat Peker

I videoklippen som gått virala och skapat rubriker hävdas att lagstiftare varit inblandade i ämbetsbrott, mord, våldtäkter, narkotikahandel och andra illegala aktiviteter. Enligt Peker har den turkiska regeringen under de senaste åren skyddat honom från förföljelse och till och med gett honom poliseskort för att garantera hans säkerhet.

Peker hävdar även att inrikesminister Soylu tipsade honom om att myndigheterna var honom på spåren så att han kunde fly landet och undvika åtal, en anklagelse som satt stor press på ministern.

Ingen utredning

Medan regeringen hittills vägrat att utreda Pekers anklagelser har den turkiska oppositionen krävt Soylus avgång. Men utan en full utredning av anklagelserna vet ingen i det här läget ifall det ligger någon sanning i dem.

Peker, som flydde landet i januari 2020, har varit välkänd i Turkiet i många år som en ledande figur i den undre världen. Han har åtalats flera gånger, bland annat för mord och kidnappning, och har dömts för att ”etablera en kriminell organisation”.

Erdogan kommenterar

Pekers videor har gett upphov till en livlig debatt i Turkiet. Efter att i flera veckor ha ignorerat anklagelserna tvingades president Erdogan till slut att kommentera fallet. Han sade bland annat att det är sorligt att vissa usla och ovärdiga människor accepterar hjälp från maffian och att precis som terrororganisationer är kriminella gäng ”giftiga ormar”.

Opinionsmätningar visar att Pekers anklagelser har påverkat allmänhetens redan låga förtroende för regeringen. I en mätning har förtroendet för AKP rasat med 33 procent jämfört med juni 2018 och ligger nu på 27 procent. Andra mätningar visar att president Erdogan nu bara har stöd av 40 procent av folket och är mindre populär än oppositionens borgmästare i Ankara och Istanbul.