Erdogan (2)

T.v. Turkiets president Erdogan. med Ylva Johansson (S). T.h. Migranter attackerar grekiska gränspoliser. Foto: Faksimil Twitter

Utrikes

Erdogan jämför Grekland med Nazityskland – får hjälp av Ylva Johansson

Publicerad 3/12/2020
Annons

De våldsamma migranter som samlats i tusental vid Greklands gräns fortsätter att gå till attack med förhoppning att bryta igenom och ta sig in i EU. Samtidigt anklagar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Grekland för att uppföra sig som nazister när de inte öppnar gränsen. Han får draghjälp från EU:s kommissionär för migration, Ylva Johansson (S) som kräver att migranterna ska få söka asyl.

Det var i slutet av februari som den turkiske presidenten beslutade öppna gränsen för miljontals migranter att passera fritt både land- och havsvägen till Europa. De senaste två veckorna har Grekland tvingats hantera en enorm belastning med tiotusentals anländande migranter från Mellanöstern och Afrika som – inte sällan med våld och skadegörelse – försöker bryta igenom gränsen.

LÄS ÄVEN: Turkiska gränsen fortsatt öppen tills EU går med på Erdogans krav

Den grekiska gränspolisen har, för att freda sig själva och hålla tillbaka angriparna, tvingats använda vattenkanoner och tårgas. På onsdagen gick president Erdoğan ut och kallade grekernas försök att hålla gränsen för ”barbariska och omänskliga metoder – ett uppförande som är hämtat från Nazityskland”. Det rapporter Reuters.

– Det är ingen skillnad på bilderna från den grekiska gränsen och vad nazisterna gjorde, sade Erdoğan.

Migranterna uppges använda brandbomber

Erdoğan visade i sitt tal ingen förståelse för grannlandet som tvingas hantera eldsvådor skapade av migranter, försök att riva stängsel och attacker med vad som uppges vara brandbomber.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1238000271009017857

Erdoğan låter sina styrkor terrorisera

På onsdagen syntes två turkiska stridsflygplan av modellen F-16 flyga lågt över Greklands gräns.

På vattnet terroriserar den turkiska kustbevakningen Greklands motsvarighet. I flera klipp syns hur de jagar och stör på vad som uppges vara grekiskt territorium.

Grekland får hjälp av tre länder 

Tidigare den här veckan anlände över 100 gränsvakter från Polen och Österrike med fordon och utrustning för att hjälpa Grekland skydda gränsen mot Turkiet. Enligt uppgifter i media är Polen redo att skicka ännu fler gränspoliser om den grekiska regeringen önskar det.

Även Cypern hjälper till och har för tillfället stationerat 22 gränsvakter i området. I videoklippet nedan ses hur polska och österrikiska poliser har anlänt Grekland.

Ylva Johansson kräver att Grekland öppnar upp för asyl

På torsdagen rapporterade brittiska The Guardian att EU:s kommissionär för migration, den svenska socialdemokraten Ylva Johansson, reser till Grekland för att sätta press på regeringen som nyligen stoppade möjligheten för migranter att söka asyl. Detta med anledning av den rådande situationen vid gränsen som Turkiet skapat.

Det tillfälliga nödstoppet för asyl under rådande omständigheter är ingenting som Johansson säger sig ha förståelse för. Hon kräver nu att Grekland öppnar upp möjligheten för migranterna att söka asyl.

–  Vi ska diskutera vad de egentligen sysslar med, men de måste låta människor få ansöka om asyl, slog Johansson fast.

LÄS ÄVEN: Turkiets inrikesminister: ”Miljoner migranter kommer och Europa kan inte göra något åt det”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons