Efter att förvaltningsrätten konstaterat att polisen gjorde fel då dom stoppade koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader i mitten av februari, uttalar sig den turkiske presidenten och utrikesministern om den svenska yttrandefriheten. Man gör bland annat liknelser med Nazityskland.

Koranbränningarna stoppades med hänvisning till en bedömd hotbild, medan förvaltningsrätten inte finner tillräcklig grund för att inskränka grundlagsstadgade rättigheter.

Förvaltningsrättens bedömning upprör i Turkiet.

– Attackerna mot Koranen är ett hatbrott. Koranbränningar kan inte tillåtas inom ramen för yttrandefrihet, säger president Recep Tayyip Erdogan vid ett framträdande enligt TT.

LÄS ÄVEN: S-kravet: Förbjud koranbränningar

Erdogan hävdar att handlingarna förargar två miljarder muslimer och måste stoppas. Presidenten uttryckte också en oro för en växande ”islamofobi” i västvärlden.

Även i flera stora turkiska medier är det hätska tongångar. Det heter bland annat att domstolen har beslutat detta ”trots globalt fördömande” och rubriker som ”skandalöst” förekommer.

Vidare påstås att svenska medier aktivt omfamnar de kurdiska grupperna PKK och YPG och ”fortsätter att livnära terroristerna trots alla varningar från Turkiet”.

Nazistanklagelser

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu tog i rejält då han kommenterade fallet.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han, enligt turkiska medier.

Fler krav på Sverige

Mevlüt Cavusoglu ska ha diskuterat Sveriges Natomedlemskap på onsdagen med sin amerikanske motsvarighet.

– Sverige måste ta ytterligare steg för att Turkiet ska ratificera, säger han.

LÄS ÄVEN: Paludan avslöjar: Dejtar muslimsk prostituerad