Konflikten mellan Turkiet och Europa efter mordet på Samuel Paty eskalerade på måndagen. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan påstod i ett tal att muslimer i Europa utsätts för en ”lynchningskampanj” och liknande deras situation vid judarnas innan andra världskriget.

På söndagen rapporterade Samhällsnytt om att Frankrike återkallade sin ambassadör från Turkiet efter att Erdogan förolämpat den franske presidenten Emmanuel Macron med påstående om att vara psykiskt sjuk.

Erdogan menade att Macron ”borde söka vård” för sina uttalanden om islam och löften om att bekämpa ”islamistisk separatism” efter halshuggningen av historieläraren Samuel Paty.

Under samma tv-sända tal uppmanade Erdogan även till bojkott av franska varor, något som man lyssnade till i stora delar av arabvärlden.

Nazister, fascister och islamofobi

På måndagen var det dags igen då Erdogan liknade situationen för muslimer i Europa med Förintelsen. Han anklagade även vissa ledare i väst för att främja ”islamofobi” och menade att de är ”fascister”.

– Ni är i verklig mening fascister, ni är i verklig mening länkarna i nazismens kedja, sa Erdogan utan att nämna några specifika namn.

– Muslimer utsätts nu för en lynchningskampanj liknande den mot judar i Europa före andra världskriget.