erdogan-charlie-hebdo
Utrikes

Erdogan på Charlie Hebdos omslag efter attackerna mot Macron

Publicerad 10/28/2020
Annons

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan kallade i ett kritiserat utspel nyligen Frankrikes president Emmanuel Macron för sinnessjuk. Detta efter att den senare markerat mot våldbejakande islam och för västerländsk yttrandefrihet efter det brutala terrormordet på läraren Samuel Paty. Nu svarar satirtidningen Charlie Hebdo med att häckla Erdogan på sitt omslag.

Det var i lördags som Erdogan i ett tal menade att Macron behöver genomgå en sinnesundersökning. Den turkiske presidenten var mer upprörd över manifestationerna efter det muslimska terrormordet på Samuel Paty än över själva mordet. Uttalandet har fördömts både i Frankrike och av andra länder.

LÄS ÄVEN: Terrordådet i Paris: Svenskt islamistparti fördömer Macrons fördömanden

Nu tar den tidigare hårt terrordrabbade franska satirtidningen Charlie Hebdo till orda genom att pryda omslaget på sitt senaste nummer med en satirteckning av den turkiske presidenten.

På bilden lyfter en överförfriskad Erdogan iklädd endast undertröja och kalsonger på en kvinnas kjol, blottar hennes bara bakdel och kommenterar den med referens till profeten. Teckningen är försedd med ett redaktionellt konstaterande från tidningen om att ”privat är Erdogan riktigt rolig”.

Erdogan rasande

Humorn har dock inte tagits emot med skratt i Turkiet. Upprördheten uppges i stället vara stor, både hos Erdogan själv och landets många rättrogna muslimer. Anklagelser om islamofobi, kulturell rasism och hat riktas nu från den turkiska regimen mot den franska tidningen.

”Vi fördömer den denna tidnings motbjudande försök att sprida kulturell rasism och hat, skriver Erdogans kommunikationschef, Fahrettin Altun, på Twitter.

LÄS ÄVEN: Erdogan i nytt blåsväder: Jämför hur muslimer behandlas i Europa med judarna före andra världskriget

Erdogan manade i samband med mentalsjukdomsuttalandet mot Macron det turkiska folket att bojkotta franska varor. Turkiet hotar efter att Charlie Hebdos publicerat sin satirteckning nu med såväl rättsliga åtgärder som diplomatiska sanktioner.

Inget stöd för yttrandefrihet från regering och medier i Sverige

Regeringen har inte kommenterat mordet på Samuel Paty utöver en knapphändig tweet från statsminister Stefan Löfven (S) som i huvudsak handlade om att vi inte ska vara rädda för muslimska terrorister.

De ledande svenska medierna, däribland SVT och Aftonbladet, väljer att inte visa Charlie Hebdos omslag i sin rapportering om tidningens satir av Erdogan. Danska Jyllands-Posten gör däremot tvärtom och visar bilden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons