Turkiets ledning har tidigare motsatt sig Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato. Detta med hänvisning till vad man menar är ett slappt förhållningssätt till grupper som Turkiet anser vara nationella säkerhetshot, inklusive kurdiska PKK och dess syriska anslutning. Under Nato-konferensen som hålls i Madrid, med start på tisdagen, har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan planerat att presentera bilder och dokument för att visa upp Sveriges och Finlands ”hyckleri” i terrorfrågan.

Den turkiske presidenten har sagt att han kommer att göra ”allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen” under Nato-konferensen.

På måndagen sade Erdogan att han kommer förse deltagarna med dokument och bilder över olika ”terrorgrupper” som PKK och exilprästen Fethullah Gulens nätverk, rapporterar AP. Detta för att visa upp Sveriges och Finlands ”hyckleri” gällande terrorism.

”Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras”, sa Erdogan efter ett regeringssammanträde i Ankara.

LÄS ÄVEN: Erdogan i nytt samtal med Andersson – kräver att kurder lämnas ut