Den turkiska regimen har skickat en vad man kallar rådgivare för religiösa tjänster till landets ambassad i Norge. Där ska han säkerställa att turkar som lever i Norge är och förblir lojala mot Turkiet, Erdogan och islam.

Mehmet Fatih Ozer är känd för att arbeta med Diyanet, direktoratet för religiösa frågor, en organisation med kopplingar som sträcker sig över hela Västeuropa.

Diyanet utövar sitt inflytande på turkiska moskéer i flera norska städer, bland annat Oslo. Organisationen anses av många som ett av Erdogans viktigaste verktyg för att sprida islam i Europa.

På den turkiska ambassadens Facebooksida har Ozer publicerat en video där han ses sitta med en Koran och presenterar en kampanj som pågår under Ramadan. Videor med islamska budskap riktade mot turkiska ungdomar i Norge publiceras dagligen under den en månad långa kampanjen.

Man ska även publicera videor av turkiska ungdomar som läser hadither.

Enligt den islamkritiska norska journalisten Hege Storhaug håller Erdogan på att skapa en femtekolonn i Norge, något landets politiker och journalister inte tycks lägga märka till.

– Politikerna säger att de tror på integration, men vad tror de turkiska barn och ungdomar lär sig från Erdogans Koranskolor i hans moskéer i Norge? Vi har aldrig sett en enda artikel om Erdogans moskéer i de stora mediekanalerna NRK, TV2, Aftenposten, VG eller Dagbladet, säger Storhaug.

Erdogan har tidigare uppmanat turkar boende i Europa att inte integrera sig.