➤ Den turkiske presidentens beslut kommer efter att Islamiska konferensorganisationen, IKO, beslutat att erkänna östra Jerusalem som Palestinas huvudstad.

Reaktionerna på att den amerikanske presidenten Donald Trump beslutade att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och aviserade att man har för avsikt att flytta dit USA:s ambassad har varit starka. Bland annat utlystes ”tre dagars vrede” och i Sverige har judiska intressen attackerats med brandbomber.

Nu ger sig den turkiske presidenten Erdogan in i turerna kring Jerusalem och uppger att han hoppas att Turkiet snart ska kunna flytta ambassaden, som idag liksom den amerikanska finns i Tel Aviv, till östra Jerusalem i vad han menar är staten Palestinas huvudstad.

Erdogan kungjorde planerna under ett tal till sitt parti AKP:s medlemmar, i vilket han även åter igen kritiserade Donald Trump för beslutet.

– Vi har redan erkänt östra Jerusalem som Palestinas huvudstad men vi har inte kunnat öppna vår ambassad där för att Jerusalem är för närvarande under ockupation. Om Gud vill kommer vi snart att kunna göra det, sa Erdogan.

– Trump har deklarerat Jerusalem som Israels huvudstad med ett evangeliskt och sionistiskt samförstånd, med logiken att ”Jag har gjort det och det är över”. USA flyttar också dit sin ambassad. Dom som har tagit dessa steg, oavsett FN:s beslut, har gjort så med logiken att ”Vi erkänner inte er”. Vi erkänner inte er heller.

– Försök inte att företa en sionistisk handling. Om du gör det kommer kostnaden att bli stor, tillade Erdogan.