Turkiets krav för att släppa in Sverige i Nato avlöser varandra. Efter krav på utlämningar, lagändringar för att stoppa koranbränningar och PKK-demonstrationer – kräver president Recep Tayyip Erdogan nu ett EU-medlemskap för Turkiet.

På måndagen höll Erdogan en pressträff i Istanbul inför Nato-toppmötet i Litauen. Han meddelade att Ankara kommer acceptera Sveriges Natoansökan om EU öppnar vägen för att Turkiet blir ett medlemsland.

– Öppna först vägen till Turkiets medlemskap i EU. Därefter kommer vi att öppna för Sverige, precis som vi har gjort för Finland, meddelade Erdogan.

Vidare tydliggjorde Erdogan att Sveriges anslutning fortfarande hänger på alla det tidigare krav som Turkiet menar att parterna har kommit överens om.

Får stöd av Nato-ledaren

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, vars hemland Norge inte är EU-medlem, ger sitt stöd till Turkiets krav om EU-medlemskap.

Sent på måndagseftermiddagen hålls ett möte mellan Erdogan, Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Nato-ledaren Jens Stoltenberg.

LÄS ÄVEN: Biden: Sverige kommer förbjuda koranbränning – för Nato-medlemskap