På lördagen avslöjade Samhällsnytt hur migranter roade sig med att skrämma Eskilstunabor genom att gå till hostattack och påstå att de var smittade med coronaviruset (COVID-19). Senare på dagen följde gammelmedia efter men undanhöll då helt att det var Samhällsnytt var först med videoklippet. Istället upplåter lokaltidningen nu sin plattform åt migranterna i en snyftartikel att de hotas.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Migranter skrämmer folk med coronahosta

Samhällsnytts artikel publicerades klockan 08.22 på lördagsmorgonen. Klockan 20.59 följer lokaltidningen Eskilstuna-Kurirens reporter Martin Tolén efter och hävdar att videon som vid den tidpunkten redan var nedtagen från migranternas YouTube-konto sedan förmiddagen fanns på YouTube. Men så var inte fallet –  videon var okänd fram till vår publicering då den blev viral genom artikel och twitterinlägg.

Migranterna: ”Blir hotade för att vi är invandrare”

Men Tolén struntar i regeln inom media att man kreddar den redaktion som var först med att publicera. Istället följer han han återigen upp ämnet med en ny artikel på tisdagen där han upplåter lokaltidningens plattform för att belysa hur migranterna utsätts för hot och att de bara ”ville göra en rolig video”.

– Vi blir hotade för att vi är invandrare och folk har börjat att sprida massor med hat och har sagt att de vill kasta ut invandrare från landet. Det finns egentligen två grupperingar: En första grupp äldre människor som tagit det på fel sätt och vill göra ett litet problem till ett stort problem. Och den andra gruppen är yngre människor som tagit videon på ett bra sätt och förstått att vi inte vill skrämma folk och sprida corona, säger en av migranterna till tidningen.

Se videon: ”Corona jag har”

Samhällsnytt kan berätta att migranterna enligt Skatteverket är 17 år gamla och folkbokförda i Eskilstuna. Ali Qasem invandrade från Kirkuk i Irak 2016-06-20 och Hussein Matar invandrade från Aleppo i Syrien 2016-01-14. Vi kan visa en längre version av migranternas video som sedan lördagen är borttagen från YouTube.

”Chockad? Inte det minsta”

Efter att Samhällsnytts reporter Egor Putilov uppmärksammade hur Tolén och Eskilstuna-Kuriren försökte passera obemärkt förbi utan kreddning skriver en person att han inte är det minsta chockad.

Tolén: ”Jag gillar att äta bajs och lukta på bajs”

En nätgranskning av gammelmediereporterns flöde på Facebook visar att han bland annat roar sig med kiss- och bajs-skämt.


LÄS ÄVEN: Mediekrisen förvärras av corona – tidningar hotas av konkurs

authorimage

Tycker du denna granskningen av svensk media var intressant?

Stöd då tidningen med en donation!

Du kan: Fylla i formuläret nedan ⬇️ eller swisha på detta nummer 123 083 3350 eller klicka här för övriga alternativ.

Tack på förhand!