0
InrikesUtrikes

Estländska Estonia-utredaren anklagar Sverige för mörkläggning

Publicerad 9/28/2020
Annons

Enligt den svenska regeringens webbplats råder enighet mellan Sverige, Finland och Estland om hur de nya uppgifterna om ett stort hål i Estonias skrov ska hanteras. Från estländskt håll riktas dock hårda anklagelser mot Sverige om att ansvariga politiker känt till dessa uppgifter sedan länge men iscensatt en mörkläggning.

Det är den estniska Estoniautredaren och tidigare statsåklagaren Margus Kurm som efter att ett filmteam hittat skador på Estonia som enligt den officiella utredningen inte ska finnas där anklagar svenska regeringar för att ha fört övriga berörda bakom ljuset och menar att svenska politiker inte går att lita på.

Det skapade stor förvåning när dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (S) plötsligt och utan synbar anledning bytte uppfattning, från att vraket skulle bärgas ”till varje pris” till att i stället beslut att det skulle bli kvar på havets botten och dessutom gjutas in i betong för att omöjliggöra ytterligare undersökning. Någon betongingjutgning blev det inte men väl en övertäckning med stenar och grus.

Från estländskt håll kräver man nu att en ny utredning inleds för att räta ut de många frågetecken som finns kring katastrofen för 26 år sedan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons