Om ett par dagar skulle en annorlunda auktion hållas i USA. En mystisk grupp har samlat in DNA från makthavare på plats vid World Economic Forum i Davos. Men gruppen meddelar nu att auktionen ställs in på grund av juridiska problem.

Det är The Earnest Project som står bakom planerna att hålla en auktion med världsledares och andra inflytelserika profilers DNA som de har lyckats samla in genom att ta använda glas och bestick men även rester som cigarettfimpar och pappersmuggar.

Vidare framgår det att gruppen även har samlat in biologiska rester som hårstrån och flytande former från toaletter och andra platser vid mötet år 2018 i de schweiziska alperna. Det rapporterar Boy Genius Report.

Vill få makthavare att ändra uppfattning

Projektets målsättning är att skapa ett slagkraftigt exempel för makthavare för att motsätta sig försäljning av information från internetanvändare – så kallad övervakningskapitalism – en benämning på hur de stora it‑företagen kartlägger och analyserar användarnas beteenden i syfte att möjliggöra riktad marknadsföring och förutse trender.

Gruppen skriver öppet att det återstår att se hur makthavarna reagerar på auktionen. Om de väljer att skydda sig själva eller om de utvidgar skyddet att gälla för alla individer.

Gästerna

I en onlinebaserad katalog har gruppen publicerat mer information om gästerna vid konferensen och det insamlade DNA:t. För att bläddra i katalogen klicka här.

Har stött på juridiska problem

Det är oklart var exakt auktionen skulle hållas men den var planerad att äga rum den 20 februari någonstans i New York City. Nu meddelar dock arrangörerna att det inte blir något evenemang eftersom de har stött på juridiska problem.

LÄS ÄVEN: Världsledare och företagsledare ska diskutera klimat – 1 500 privatflyg väntas landa