En HIV-smittad etiopisk man dömdes år 2005 till rättspsykiatrisk vård med efterföljande utvisning för att ha begått en överfallsvåldtäkt på en svensk kvinna. Eftersom mannen visste om att han bar på HIV ansågs våldtäkten vara extra grov. Nu när han suttit av sin tid stoppas hans utvisning av “humanitära skäl” – trots att han själv vill tillbaka till hemlandet.

Mannen från Etiopien har suttit inspärrad på Rättspsykiatriska Regionvårdsenheten i Sundsvall i 15 år. 2005, en kort tid efter att mannen anlänt till Sverige, överföll och våldtog han en kvinna i en gångtunnel i Karlstad. Mannen visste om att han var hiv-smittad, vilket ledde till en strängare påföljd.

Etiopien försöker få hem mannen

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Den etiopiska ambassaden i Stockholm har nu engagerat sig i våldtäktsmannens framtid. De etiopiska myndigheterna vill att han ska återvända till hemlandet – och har haft kontakt med Sveriges regering gällande ärendet.

“Vi har pågående samtal med den svenska sidan om villkoren för hans återvändande”, skriver Misrak Worku på den etiopiska ambassaden i Stockholm i ett mejl till Sundsvalls Tidning.

En landsman berättar att den dömde våldtäktsmannen själv vill återvända till Etiopien.

– Vi hoppas att den svenska regeringen ska tillåta honom att återvända. Han vill hem till sin familj som han inte har träffat på mer än ett decennium, säger en diplomat på ambassaden.

Kravet för att överlämnandet ska gå igenom är att mannens straff kan verkställas i Etiopien. Han måste garanteras fortsatt psykiatrisk vård och behandling för sin HIV-infektion. Etiopiens hälsoministerium menar att han kan få det.

Sveriges regering säger nej

Det finns dock ett problem: den svenska regeringen säger nej till återvandringen. Mannen ska enligt domen utvisas efter avtjänat straff, och vården av honom i Sverige är dyr, men i dagsläget vill man inte skicka hem honom till Etiopien på grund av humanitära skäl.

Enligt justitiedepartementet beror det på att rättsläget i Etiopien är oklart. Man menar att det är svårt att veta vad som händer med mannen i Etiopien om han överförs – och om han då faktiskt kan få fortsatt och likvärdig vård.

– Sverige har inga utlämningsavtal med Etiopien och UD:s rapport om förhållandena i landet visar på en ganska mörk bild. Därför avslår regeringen ansökan, säger Cecilia Riddselius till ST.