Sjukhus sjukvård läkare
Inrikes

Ettårig flicka opererades med utrustning för vuxna – avled

Publicerad 10/1/2019
Annons

En ettårig flicka kom tillsammans med sin mamma till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under 2017. Flickan hade en planerad operation för ett ryggmärgsbråck. Under operationen avled flickan på grund av ett hjärtstopp – något som inte behövt hända.

Mamman till flickan gjorde efter dotterns dödsfall en lex Maria-anmälan om brister på Sahlgrenska sjukhuset. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, narkosläkaren som ansvarade för medicineringen under ettåringens operation.

LÄS ÄVEN: 80-årig man skickades hem från akuten – avled hemma

Av IVO:s utredning framgår att mamman, strax före nedsövningen inför operationen, uppgett för narkosläkaren att flickan hade ett pågående astmaanfall och att hon inte fått några astmamediciner. Efter att hon fått medicinerna i operationssalen sövdes hon ner.

Under operationen fick flickan ett hjärtstillestånd. Av utredningen från IVO framgår att läkarna under operationen använde utrustning som är anpassad för vuxna. På grund av detta såg inte läkarna de felaktiga värden som uppstod när flickans tillstånd försämrades.

Trots att flickan lades i respirator gick hennes liv inte att rädda.

– Det är väldigt beklagligt det som hände. Jag gjorde en egen lex Maria-anmälan redan 2017. Vad jag ser är framför allt kommunikationssvårigheter mellan vårdavdelning, läkare och patient. Det var bland annat när patienten kom för bedömning inför operationen. Då hade de tolk med sig, men det blev ändå missförstånd för föräldrarna kryssade i att patienten inte hade astma, säger Björn Andersson, chefsläkare på Sahlgrenska, till DN.

LÄS ÄVEN: Börje blev förlamad efter felbehandling på Sahlgrenska – förnedrades sedan av hemtjänsten

IVO menar i sin kritik att läkarna inte tagit sig tiden att ta reda på om flickan verkligen var i optimalt tillstånd för att sövas ner eftersom operationen var planerad. Vidare konstaterar de att språksvårigheter ska ha komplicerat situationen ytterligare och att samtalen mellan patientens vårdnadshavare och sjukhuspersonalen var tolkade.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons