EU-kommissionen har formellt avvisat den italienska regeringens budget, något som aldrig hänt tidigare. De kräver nu att en ny läggs inom tre veckor. ”Detta ändrar ingenting”, säger inrikesminister Salvini.

EU-kommissionären Valdis Dombrovskis bekräftade agerandet och menade att Italiens svar på Kommissionens oro inte var tillräcklig.

– EU-kommissionen har för första gången krävt att ett land inom EMU reviderar sin budget. Men vi ser inga andra alternativ än att kräva att de italienska myndigheterna gör det, säger Dombrovskis enligt Westmonster.

Den starkt EU-kritiske och populäre inrikesministern Matteo Salvini har tidigare gjort klart att han står bakom den budget som nu skickats in.

”Detta ändrar ingenting. De attackerar inte en regering utan ett folk. Detta är saker som kommer att göra italienarna ännu mer upprörda, sa han enligt BBC.

Vice premiärminister Luigi Di Maio ska ha skrivit på Facebook: ”Ingen överraskning: detta är den första italienska budgeten skriven i Rom och inte i Bryssel”.

Innan EU försökte köra över landets folkvalda politiker med detta beslut var det endast 44 procent av italienarna som vill stanna i EU.

Brexit-ledaren Nigel Farage sa på Facebook: ”Italien har tre veckor på sig att svara på Bryssel-gangstrarna, detta är nationell demokrati mot globalistisk byråkrati”