ursula von der leyen

Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0

Utrikes

EU beskylls för vaccinationsfiasko

Publicerad 2/10/2021
Annons

Då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillträdde posten för två år sen beskrevs hon som en enande kraft för den illa tilltygade unionen som hade Brexit och ett vikande förtroende för dess institutioner att brottas med. Nu kan fiaskot med vaccineringarna bli hennes fall.

I januari briserade konflikten mellan EU och Storbritannien. Denna handlade om att britterna inte ville dela med sig av vaccin producerat i Astra Zenecas brittiska fabriker innan man själva fått de 100 miljoner doser man beställt. Astra Zeneca meddelade sedan att man bara kommer kunna leverera 25 procent av de doser som EU beställt för årets första kvartal.

Detta fick EU att hota med exportförbud av bland annat Pfizer-vaccinet och i Belgien genomförde myndigheterna en razzia mot Astra Zenecas vaccinfabrik. Man misstänkte att företaget sålt reserverat lagervaccin till länder utanför unionen vilket i så fall skulle strida mot ett kontrakt som sedermera visade sig vara hafsigt och oproffsigt ihopsatt. Det varnades även för ett handelskrig med Storbritannien.

Konflikten solkade ned bilden av von der Leyens ledarskap. En annan aspekt var den växande frustrationen bland medlemsstaterna över den långsamma vaccinationstakten.

Gränskontroller

Sedan föreslog von der Leyen att gränskontroller skulle upprättas mellan Irland och Nordirland för att säkerställa att inget vaccin smugglades in, vilket strider mot EU:s tidigare uttalanden om att inte vilja ha en ”hård gräns” mellan länderna under Brexitförhandlingarna.

Vidare ska von der Leyen ha försökt genomföra övervakning av gränsen utan att informera den irländska regeringen.

Agerandet utlöste en kritikstorm och den brittiske premiärministern Boris Johnson krävde en förklaring. Från flera håll kom också krav på von der Leyens avgång.

Tolv miljoner

Hon har även fått ta ansvar för att medan man i Storbritannien vaccinerat tolv miljoner människor har inget EU-land ännu kommit ens i närheten av de siffrorna.

– Vi var sena, vi var för optimistiska och vi hade kanske för stor tilltro till att vi skulle få vad vi hade beställt. Vi måste fråga oss varför och vilka erfarenheter vi kan dra av det, sa hon som svar på kritiken.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons