På initiativ av Alice Bah Kuhnke (MP) röstade EU-parlamentet på fredagen om en resolution där den påstådda rasismen inom amerikansk polis fördöms. Efter omröstningen stod det klart att en majoritet är för att göra detta.

I torsdags rapporterade Samhällsnytt om delar ur resolutionen som avslöjats. Dessa handlar om att vita skönhetsnormer måste bekämpas, speciellt uppfattningar och förutfattade meningar om vissa hårtyper och frisyrer, detta då dessa skapar rasism.

I resolutionen uppmanas USA:s regering att vidta åtgärder för att ta itu med den ”strukturella rasismen” och samtidigt påstår man att problemen även finns i Europa.

”Det är en stor seger att vi gröna tillsammans med de progressiva krafterna i EU-parlamentet har kunnat enats i ett kraftfullt fördömande av rasismen och dess förödande konsekvenser såväl i USA, som här i EU:s medlemsländer”, skriver Bah Kuhnke hon i ett pressmeddelande.

Resolutionen stöttades av vänstern, de liberala, socialdemokratiska, gröna och kristdemokratiska grupperna.

I ett tal i EU-parlamentet tidigare i juni berättade Bah Kuhnke att hennes dotter påverkats av moderns och hennes gelikars världsbild så pass att hon räds dödas på grund av sin hudfärg.