Enligt förslaget vill EU göra det möjligt att skicka tillbaka asylsökande till det första landet dessa rest igenom – så som asylrätten ursprungligen var avsedd för.

I asylpaketet EU nu förhandlar om vill man bland annat upprätta en lista över länder som anses vara säkra att skicka tillbaka asylsökande till.

En sådan lista används redan av flera länder, men i och med detta förslag skulle den vara tvingande.

Enligt Cecilia Wikström (L) är förslaget ”mycket djupt ovärdigt”.

– Att vi skulle vilja använda oss av den sortens brist på eget ledarskap och brist på förmåga att hantera vår egen situation – för att i stället lämpa över allt ansvar på länder utanför EU. Det är mycket djupt ovärdigt, säger Wikström till Sveriges radio.

Protester kommer även från Svenska kyrkan.

– Det måste ske en individuell bedömning i varje enskilt fall. Det får inte vara så att det slentrianmässigt avfärdas för att någon kommer från ett land som bedöms som säkert centralt, säger David Jakobsson som jobbar med flyktingfrågor på Svenska kyrkan till SR.

Från regeringens håll är man försiktigt positiv. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) uppger att man inte är överens om hur listan ska se ut, men att ”den kan vara ett stöd, det är vi i grunden positiva till”.