Vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: Gencat / Faksimil Twitter

Inrikes

EU förlänger inte Astra Zenecas kontrakt

Publicerad 5/10/2021
Annons

EU har beslutat att inte förlänga kontraktet med Astra Zeneca (och Johnson & Johnson) gällande covid 19-vaccinet som tagit flera människors liv. Det officiella skälet bakom beslutet uppges dock inte vara biverkningarna, utan leveransproblem.

Enligt SVT är det ”leveransproblem och svårigheter att möta nya muterade varianter av coronaviruset” som gör att EU väljer att inte förlänga kontraktet. De sista leveranserna ska ske i juni.

Förra månaden inledde EU-kommissionen en rättsprocess mot Astra Zeneca på grund av omfattande leveransförseningar till EU och för att företaget inte utarbetat en tillförlitlig plan för detta, uppger CNN.

Enligt kontraktet skulle 300 miljoner doser levereras till EU innan den sista juni. I stället blir det bara 100 miljoner. Resten beräknas komma under andra halvåret. Astra Zeneca förnekar kontraktsbrott.

LÄS ÄVEN: Efter dödsfall – åklagare kan åtala Astra Zeneca för dråp

Satsar stort på mRNA- och proteinvaccin

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, säger att varken risken för blödningsrubbningar eller de rapporterade dödsfallen haft någon inverkan på beslutet.

– Nej, det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är Astra Zeneca inte bästa valet rent vetenskapligt för uppdaterade vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet av mRNA och proteinvaccin, säger han enligt NyTeknik.

De så kallade mRNA-vaccinen mot covid-19 tillverkas av bland andra Pfizer-Biontech och Moderna. Enligt NyTeknik har EU beställt mer än 1 miljard doser per år.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons