bank-id

Foto: EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0 / faksimil Youtube

Inrikes

EU-förslag om ökad övervakning – gemensamt bank-id för hela unionen

Publicerad 6/24/2021
Annons

I ett nytt förslag som ytterligare skulle kunna öka centraliseringen av data och övervakningen av EU:s medborgare vill EU-kommissionen införa ett europeiskt eID som ska kunna användas i alla medlemsländer.

Det var i början av månaden som EU-kommissionen presenterade förslaget, rapporterar Europaportalen.

– [Det] erbjuder en ny möjlighet för människor att lagra och använda data för alla typer av tjänster, alltifrån incheckning på flygplatser till biluthyrning, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.

Stor mängd uppgifter

eID ska baseras på nationella motsvarigheter men vara möjligt att använda även i andra EU-länder. Områden som körkortsuppgifter, utbildningsbevis, läkemedelsrecept, bankkonton, e-betalningar och inloggningar på olika tjänster kan bli aktuella. Användarna ska kunna välja vad som ska visas, så vid exempelvis ett krogbesök kan alla uppgifter förutom åldern döljas.

– Vi bestämmer själva hur mycket information vi vill förmedla om oss själva, till vem och för vilket syfte, sade digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.

Ambitionen är att EU-parlamentet och medlemsländerna ska kunna enas om eID:s utformning senast till september 2022 för att sedan kunna testköra appen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons