möllan möllevångstorget malmö migranter

Möllevångstorget i Malmö. Foto: Johan Jönsson (Julle), CC BY-SA 3.0

Utrikes

EU-förslag om striktare krav på integration

Publicerad 11/10/2020
Annons

Bland punkterna läggs särskilt fokus på att lära sig språket i det nya landet. Man vill även straffa så kallade icke-statliga organisationer som motarbetar integration med indragen finansiering.

Migranter som kommer till Europa måste lära sig språket och uppmuntra sina barn att integreras. Detta är kontentan i ett utkast till ett nytt förslag som tagits fram av regeringarna i Frankrike, Österrike och Tyskland i kölvattnet av den senaste tidens muslimska terrorattentat.

Man framhåller framgångsrik integration som avgörande för en fungerande social sammanhållning. För att detta ska lyckas kräver man att även migranterna anstränger sig för att integreras.

Förslaget kommer att läggas fram av EU:s inrikesministrar på fredag och förordas av den franske presidenten Emmanuel Macron.

Icke-statliga organisationer

Ytterligare punkter i förslaget rör religiös utbildning av imamer som man anser Bryssel borde finansiera och att så kallade icke-statliga organisationer som publicerar material som syftar till att motverka integration ska förlora statlig finansiering.

Enligt uppgifter vill Macron också att EU avslutar tullunionen med Turkiet.

Skulle förslaget dras tillbaka innan fredag tror man att Macron kommer se till att det i stället läggs fram på mötet om två veckor då samtliga 27 länders statsöverhuvuden möts.

I det nuvarande utkastet pekar man ut hotet från islamistisk terrorism som orsak till de senaste attentaten i Frankrike och Österrike.

Motstånd finns bland annat från svenskt håll där man inte vill se på migration och religion i en säkerhetskontext.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons