twitter-eu

Pixabay

Utrikes

EU hotar med att förbjuda Twitter

Publicerad 12/1/2022
Annons

Ifall Elon Musk inte implementerar stränga regler för moderering på Twitter kan EU komma att förbjuda appen och plattformen inom unionen.

Det var EU:s industrichef Thierry Breton som framförde hotet under ett videomöte med Musk på onsdagen.

LÄS ÄVEN: EU varnar Elon Musk – Twitter får inte bli för fritt

Breton sa till Musk att han måste följa en checklista med regler, inklusive att avstå från ett ”godtyckligt” tillvägagångssätt för att återinföra tidigare avstängda användare och samtycka till en ”omfattande oberoende granskning” av plattformen nästa år.

LÄS ÄVEN: Tyskland hotar Elon Musk med ”påföljder” – vill stoppa yttrandefriheten på Twitter

Breton har tidigare uppmanat Musk att följa viktiga EU-regler mot så kallad hatretorik och desinformation på nätet. Även EU-kommissionens justitiechef Didier Reynders har framfört liknande uppmaningar.

Twitter 2.0

Samtidigt som EU framför sina hot mot Twitter har Elon Musk reviderat plattformens regler och konstaterar samtidigt att man tidigare, innan övertagandet, blandat sig i och påverkat politiska val.

Ett exempel på hur bland andra Twitter påverkade det amerikanska presidentvalet 2020 var att man censurerade storyn om Joe Bidens son, Hunter Biden och innehållet på dennes laptop. I efterhand visade undersökningar att ifall storyn inte hade censurerats och gömts undan hade det påverkat en tillräckligt stor andel väljare för att få ett annat resultat.

LÄS ÄVEN: Elon Musk avslöjar hur Twitters censur fungerade

Musk gick nyligen ut och lovade att avslöja hur plattformen aktivt censurerat och motarbetat i synnerhet konservativa röster.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons